De nieuwe Vlaamse regering heeft een aantal fiscale wijzigingen aangekondigd. Een voor de praktijk belangrijke wijziging is dat men de zogenaamde verdachte periode van 3 naar 5 jaar wenst op te trekken.
Waarover gaat het?
Indien men een geldsom wenst te schenken aan je partner, kinderen of een andere naaste, dan hoef je hiervoor niet noodzakelijk tot bij de notaris. Een dergelijke schenking kan ook onderhands verlopen, via een zogenaamde ‘bankgift’. De schenking verloopt via bankoverschrijving en er worden tussen de schenker en begiftigde wederzijds documenten uitgewisseld waarin de voorwaarden van de schenking worden vastgelegd en waarin de begiftigde verklaart dat hij de schenking aanvaardt.
Dergelijke schenking hoef je niet verplicht te registreren, waardoor er geen schenkbelasting (3% in rechte lijn en tussen partners) verschuldigd is. Indien je als schenker echter binnen de 3 jaar na de schenking kwam te overlijden, dan waren de begiftigden alsnog erfbelasting (tot 27% in rechte lijn en tussen partners) verschuldigd. Dit is de zogenaamde verdachte periode. Deze werd in de wet ingevoerd om te voorkomen dat mensen vlak voor hun overlijden hun volledige vermogen zouden wegschenken zonder dat de fiscus een graantje kan meepikken.
Die termijn of verdachte periode wordt nu opgetrokken tot 5 jaar, waardoor het dus langer zal duren vooraleer een niet-geregistreerde schenking definitief vrij is van taxatie. Deze termijn is in het Waals Gewest reeds van toepassing.
Het is nog niet duidelijk vanaf wanneer deze maatregel zal ingaan, maar naar verluidt zouden enkel ‘nieuwe’ schenkingen vanaf 1 januari 2025 onder deze maatregel vallen. Voor ‘oude’ schenkingen zou de driejaarsperiode blijven gelden.
Overweeg je binnenkort een bankgift te doen die je niet wenst te registreren? Dan kan je hier best wat vaart achter zetten om zo de verlenging van de wachtperiode nog voor te zijn.
Onze PKF BOFIDI experten staan voor jou klaar
Heb je verdere vragen hierover en/of wens je bijstand bij de opmaak van de documenten, aarzel niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder.
Dit artikel werd geschreven door Kristof Van Hecke.