Sinds 1 november 2024 gelden er in het Brussels Gewest nieuwe regels voor woninghuurovereenkomsten. Deze hervormingen moeten de toegang tot betaalbare en kwalitatieve huisvesting verbeteren. Wij bespreken de belangrijkste wijzigingen en wat deze regels voor jou betekenen als verhuurder of huurder.
Stabielere huurprijzen voor kortlopende contracten
Voor huurcontracten van korte duur (maximaal drie jaar) kan de huurprijs tussen twee contracten niet zomaar verhoogd worden. Het verhogen van de huurprijs is vanaf nu niet meer toegestaan, behalve voor indexering of specifieke aanpassingen na energiebesparende renovaties. Bovendien kunnen kortlopende contracten voortaan slechts één keer worden verlengd. Om huurders meer duidelijkheid te geven, zijn verhuurders verplicht de huurprijs van de vorige huurder te vermelden bij een nieuw contract. Deze maatregelen vergroten de transparantie, waardoor kortlopende huurcontracten minder aantrekkelijk worden voor verhuurders.
Met andere woorden: In zowel Vlaanderen als Brussel kunnen huurovereenkomsten van korte duur slechts één keer worden verlengd. In Vlaanderen mag de huurprijs bij de vernieuwing van het contract wél nog worden aangepast.
Einde aan contante betalingen van de huurwaarborg
Ook de regels rond de huurwaarborg zijn strikter geworden. De waarborg mag voortaan maximaal twee maanden huur bedragen, en contante betalingen zijn niet langer toegestaan. Het bedrag moet via een bankoverschrijving worden betaald en binnen twee maanden na het verlaten van de woning door de verhuurder worden terugbetaald. Het is niet meer toegestaan om een huurwaarborg te combineren met een borgsteller. Huurders moeten nu ofwel zelf de volledige waarborg betalen, ofwel moet een derde partij de schade dekken. Dit geldt echter niet voor de huur van studentenkamers.
Verplichte brandverzekering voor huurders
Het afsluiten van een brandverzekering is nu ook verplicht voor huurders van een woning in Brussel, wat in Vlaanderen en Wallonië al langer het geval is. Huurders moeten een bewijs van betaling van hun premie voorleggen voordat zij de woning betrekken. Als een huurder nalaat een verzekering af te sluiten, kan de verhuurder een aanvullende clausule toevoegen aan zijn eigen verzekeringspolis en de kosten hiervan doorrekenen aan de huurder. Op die manier wordt zowel huurder als verhuurder beschermd bij schade.
Transparantere huurovereenkomsten
Wat de kosten betreft, mogen verhuurders enkel de werkelijke uitgaven doorrekenen aan huurders. Alle kosten die de huurder moet betalen, moeten gedetailleerd worden opgenomen in de huurovereenkomst. Bijkomende kosten mogen alleen in rekening worden gebracht als ze specifiek in de overeenkomst zijn vermeld.
Verder mag het huurcontract geen bepaling bevatten die het houden van huisdieren volledig verbiedt. De verhuurder mag echter wel regels stellen om overlast te voorkomen. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt onnodige misverstanden of geschillen tijdens de huurperiode. Tot slot mag het huurcontract niet bepalen dat de huurder zich niet mag domiciliëren op het adres van de huurwoning.
Einde van de huurovereenkomst
Bij het beëindigen van het huurcontract moet de plaatsbeschrijving uiterlijk een maand na de vrijgave van het pand worden uitgevoerd, en vóór de overhandiging van de sleutels aan de verhuurder. Daarnaast worden standaardmodellen voor opzeggingsbrieven geïntroduceerd, waarmee zowel huurder als verhuurder precies weten wat hun rechten zijn bij het beëindigen van de overeenkomst.
Wanneer zijn deze wijzigingen van toepassing?
De nieuwe regelgeving is van toepassing op alle nieuwe en hernieuwde huurcontracten vanaf 1 november 2024. Bepaalde regels, zoals de verplichte jaarlijkse kostenoverzichten, zijn echter ook van toepassing op bestaande contracten.
Heb je hier vragen over? Onze experten staan voor jou klaar
De recente wetswijzigingen hebben een grote impact op bestaande en toekomstige huurovereenkomsten. Wil je zeker weten dat jouw contracten voldoen aan de nieuwe eisen, of heb je vragen over specifieke wijzigingen? Wij staan voor je klaar om vragen te beantwoorden, neem gerust contact op met één van onze Legal experten.
Dit artikel werd geschreven door Katrien Ver Elst, zij is gespecialiseerd in vennootschapsrecht, fusies, overnames en ondernemingsrecht.