Een recent aangepaste supernota van formateur Bart De Wever ligt momenteel op tafel dat hervormingen zou doorvoeren binnen de arbeidsmarkt, de fiscaliteit en de pensioenen. Deze voorstellen zijn nog in ontwerp en zullen de komende tijd nog besproken en onderhandeld worden.
Welke maatregelen liggen er nu op tafel op het vlak van fiscaliteit (onder voorbehoud van verdere aanpassingen – niet-limitatieve opsomming)?
a. Personenbelasting
- De volgende federale regering wil werk maken van hogere nettolonen, en het streefdoel zou zijn om werken aantrekkelijker te maken dan niet-werken (opdat het verschil tussen beiden ongeveer 500 euro per maand zou bedragen tegen eind 2029):
- Geleidelijke verhoging van de belastingvrije som van 10.570 euro (inkomstenjaar 2024) tot 12.000 euro in 2029. Afschaffing van 50% belastingschijf (momenteel voor inkomstenjaar 2024: het deel boven 48.320 euro). Hoogste belastingschijf zou 45% worden. Invoering van een belastingschijf van 35%. De plafonds van de huidige belastingschijven zouden aangepast worden (nog te bespreken). Aanpassing van de fiscale werkbonus (= belastingvermindering voor de lage lonen) zodat laagste inkomsten meer nettoloon overhouden
- Gedeeltelijke of volledige uitdoving van de bijzondere bijdrage voor sociale zekerheid (BBSZ), dat momenteel jaarlijks maximaal 730 euro bedraagt
- Uitdoving huwelijksquotiënt voor niet-gepensioneerden: dit is een gunstige belastingberekening voor gehuwden en wettelijk samenwonenden, waarbij één van de partners geen of weinig inkomsten heeft, en waarbij een deel van het hoogste inkomen van het gezin fiscaal-technisch wordt overgeheveld naar het laagste inkomen.
- Meerwaardebelasting van 10% op aandelen, met vrijstelling van bepaalde meerwaarden (bv. voor kleine beleggers en in het verleden geboekte meerwaarden).
- Roerende voorheffing op roerende inkomsten (interesten, dividenden)
- Momenteel: vrijstelling van interesten op spaarboekjes tot 1.020 euro per persoon/per jaar, en vrijstelling van roerende voorheffing op ontvangen dividenden tot maximum 833 euro per persoon/per jaar
- Nieuw voorstel:
- Geen enkele roerende inkomst wordt fiscaal vrijgesteld, maar recuperatie van de ingehouden roerende voorheffing tot een bepaald bedrag (tussen 1.000 à 2.000 euro). Aangifteplicht van alle roerende inkomsten in aangifte personenbelasting
- Afschaffing van bankgeheim om bv. toekenning van sociale voordelen te beoordelen
- Hervorming personenbelasting op huurwoning:
- Momenteel: bij privéverhuur van vastgoed wordt belasting geheven op het (lagere) geïndexeerde kadastraal inkomen, maal factor 1,4 (en geen belasting op hogere ontvangen reële huurinkomsten)
- Nieuw voorstel: de belastbare basis voor het belasten van onroerend inkomst wordt aangepast (maar nog onduidelijk hoe dat zou gebeuren)
- Eigen woning blijft vrijgesteld van personenbelasting
- Uitdoving van federale interestaftrek op niet-eigen woning.
b. Zelfstandigen
- Invoering van een ondernemersaftrek: bijkomende kostenaftrek van 10% op de winsten of inkomsten voor een zelfstandige in bij- of hoofdberoep, met een maximum van 10.000 euro per jaar.
- Minder administratieve rompslomp: afschaffing kleinere taksen en administratieve formaliteiten, bv. afschaffing aanplakkingstaks, kosten die gepaard gaan met aanvragen of schrappen van een btw-nummer.
- Aanvullend pensioenopbouw: verhogen van maximumbedrag voor vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) tot 10% van netto belastbaar inkomen (cf. momenteel is dit 8,17%, met een maximum van 3.965,77 euro voor een gewone VAPZ).
- Schrappen van 4,4% premietaks op stortingen in de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).
- Vlottere toegang voor aanvullend pensioen voor zelfstandigen in bijberoep.
- Betere sociale bescherming voor zelfstandigen: invoering van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en uitbetaling van proportionele ziekte-uitkeringen (voor de uren die niet gepresteerd kunnen worden).
- Uitbreiding van de vrijstelling van sociale bijdragen voor zelfstandige vrouwen na hun zwangerschap, van 1 naar 2 kwartalen.
c. Btw
- Daling van het btw-tarief van 21% naar 9% voor de levering en installatie van thuisbatterijen, zonneboilers en warmtepompen.
- Harmonisatie van de verlaagde btw-tarieven van 6 en 12% in een nieuw btw-tarief van 9%. Dit zou maximaal van toepassing zijn in de bouw- en horecasector.
- Uitbreiding van het toepassingsgebied voor sloop en heropbouw.
- De regering bekijkt hoe een taxshift op energieproducten (elektriciteit, gas, stookolie…) kan bijdragen om de klimaatdoelstellingen te halen, zonder de factuur van de gezinnen en ondernemers te verhogen.
d. Vennootschapsbelasting
- Aanpakken van oneigenlijk gebruik van managementvennootschappen om minder belastingen te betalen.
- Optrekken van minimumbezoldiging van 45.000 euro tot 50.000 euro per jaar (en jaarlijks te indexeren) om te kunnen genieten van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting (20%).
- Omvorming van de DBI-aftrek naar een DBI-vrijstelling: enkel voor participaties in ondernemingen waarmee een duurzame verhouding wordt opgebouwd.
e. Varia
- Geleidelijke verhoging van de waarde van maaltijdcheques (momenteel 8 euro/cheque) en uitbreiding bestedingsmogelijkheden.
- Uitdoving van andere cheques, zoals eco-, consumptie-, en cultuurcheques.
- (Her)invoering van een carensdag.
- Hervorming beurstaks:
- Geen beurstaks voor kleine bedrijven
- Vrijstelling beurstaks op aandelen van een beursintroductie van een nieuwkomer gedurende de eerste 5 jaar
- Creatie van gelijk speelveld voor verschillende gelijkaardige beleggingsinstrumenten (bv. beleggingsfondsen, trackers, etc. waarvoor vandaag nog verschillende tarieven van toepassing zijn).
- Taks op effectenrekening: verhoging van 0,15% tot 0,20% op effectenrekening waarop meer dan 1 mio euro staat.
Onze PKF BOFIDI experten staan voor jou klaar
Heb je vragen over de voorlopige voorstellen van de supernota? Dan kan je steeds onze tax-experten bij PKF BOFIDI contacteren. Wij helpen je graag verder.