Verbod op financiële onderaanneming vanaf 1 januari 2025

PKF BOFIDI Legal   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Naast de afschaffing van de quasi-immuniteit, zal er nog een belangrijke wijziging gebeuren. Vanaf 1 januari 2025 mogen onderaannemers hun volledige opdrachten immers niet meer doorgeven aan andere onderaannemers in bepaalde sectoren.

Wat verandert er?

Vanaf dat ogenblik treedt namelijk een nieuwe regeling in werking die onderaannemers principieel verbiedt om werk dat zij hebben aangenomen, volledig uit te besteden aan andere onderaannemers.

Welke werkzaamheden?

Het verbod zal van toepassing zijn op werkzaamheden in de bouwsector (PC 124), de vleesnijverheid (PC 118-119) en de verhuissector (PC 140.05).

Werkzaamheden in de bouwsector omvatten niet alleen de werkzaamheden die onder paritair comité 124 voor het bouwbedrijf vallen, maar alle werkzaamheden waarvoor ook de inhoudingsplicht bij sociale (en fiscale) schulden geldt.

Wat is verboden voor jou als onderaannemer?

Je sluit als onderaannemer een overeenkomst met een aannemer of een intermediaire aannemer om tegen betaling werkzaamheden uit te voeren of te laten uitvoeren. Je kan deze opdracht vervolgens ook weer in onderaanneming geven, wat leidt tot een keten van onderaannemers.

Vanaf 1 januari 2025 wordt het echter verboden voor jou als onderaannemer om een volledige opdracht door te schuiven naar een andere onderaannemer of meerdere onderaannemers.

Dit verbod geldt niet voor de aannemer die rechtstreeks een contract heeft met de opdrachtgever.

Wat is wel nog toegelaten voor jou als onderaannemer?

Het blijft toegestaan om een deel van de opdracht zelf uit te voeren en een ander deel uit te besteden. Belangrijk is echter dat je als onderaannemer méér doet dan alleen de coördinatie van de uitvoering behouden en de rest uitbesteden. De wetgever wil hiermee voorkomen dat onderaanneming enkel wordt gebruikt voor financiële doeleinden zonder daadwerkelijke betrokkenheid bij de uitvoering.

Welke acties kan je ondernemen?

De wet kan niet op contractuele wijze worden uitgesloten: het is met andere woorden niet toegestaan om een clausule te bedingen waarin een onderaannemer wordt toegestaan de volledige opdracht door te geven aan een andere onderaannemer, zelfs niet als de coördinatie bij de oorspronkelijke onderaannemer blijft.

Volgens de parlementaire voorbereiding volstaat het om 1% voor jezelf te houden (voor zover dat niet uitsluitend uit coördinatie bestaat). Verder is het momenteel nog koffiedik kijken hoe dit in de praktijk getoetst zal worden door de bevoegde autoriteiten (wat beschouwen zij bijvoorbeeld als de zgn. 1% regel?).

PKF BOFIDI legal helpt je graag verder

Uiteraard denken wij graag met je mee aan een praktische oplossing.

Wellicht is dit ook een uitgelezen moment om je bestaande contracten onder de loep te nemen. Vanaf 1 januari 2025 zal er namelijk nóg een belangrijke wijziging in werking treden: het zal dan ook mogelijk zijn om iedereen in de schakel aansprakelijk te stellen (door een wijziging van het Burgerlijk Wetboek). Dit wil bijvoorbeeld betekenen dat jouw klanten of onderaannemers niet enkel de onderneming aansprakelijk kunnen stellen, maar bijvoorbeeld ook de bestuurders. Dit kan echter wel contractueel uitgesloten worden.

Heb je hier vragen over? Onze PKF BOFIDI Legal experten helpen je graag verder.

Dit artikel werd geschreven door Christophe Piette, gespecialiseerd in vennootschapsrecht, fusies, overnames en ondernemingsrecht, en door Leonie Denooze, gespecialiseerd in arbeids- en sociaal zekerheidsrecht.

Vorige

«

Volgende

»