Vanaf 1 juli geldt de verplichting voor vennootschappen en zelfstandigen actief in de sectoren van bouw en schoonmaak (zoals bedoeld in artikel 30bis, § 1, 1°, a), van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders) om hun werkende vennoten en helpers respectievelijk in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en die informatie actueel te houden.
Zie artikels 65-78 Programmawet van 22 december 2023 die het Koninklijk besluit nr. 38 van 27 juli 1967 houdende inrichting van het sociaal statuut der zelfstandigen aanpassen.
Wat wordt hiermee bedoeld?
- Een werkend vennoot is “iedere houder van minstens één aandeel in een vennootschap, die in België persoonlijk een reële activiteit uitoefent binnen die vennootschap zonder dat hij, voor deze activiteit, aangegeven wordt in het stelsel van de loontrekkenden op het ogenblik waarop deze activiteit wordt uitgeoefend.”
Het maakt niet uit of je al een mandaat (bestuurder, zaakvoerder…) in de vennootschap heeft: als je operationele taken uitvoert, moet je je ook als werkend vennoot registreren. - Een helper is “iedere persoon die in België een zelfstandige in de uitoefening van zijn beroep bijstaat of vervangt, zonder tegenover hem door een arbeidsovereenkomst te zijn verbonden.”
Voor de helpers geldt er een uitzondering op de inschrijvingsverplichting voor de volgende personen:
• ongehuwde helpers jonger dan 20 jaar,
• toevallige helpers,
• meewerkende echtgenoten.
De gegevens die moeten worden geregistreerd zijn de volgende:
• Rijksregisternummer of bis-nummer van de werkend vennoot of helper;
• Begindatum en, indien van toepassing, einddatum van de activiteit als werkend vennoot of helper.
De inschrijving gebeurt via My Enterprise, de beveiligde online applicatie van de FOD Economie, die de ondernemer toegang geeft tot zijn bedrijfsgegevens in de KBO. Mocht je bij het registreren hulp bij nodig hebben, kan je de online handleiding raadplegen of kan je contact opnemen met jouw contactpersoon binnen PKF BOFIDI.
Let op: deze verplichting staat los van de verplichting van de werkende vennoot of de helper om zich bij een sociaal verzekeringsfonds aan te sluiten. De inschrijving bij de KBO moet gebeuren vóór de aanvang van de activiteiten als werkend vennoot of helper. Bij stopzetting van de activiteit moeten de gegevens die bij de KBO zijn ingeschreven, worden bijgewerkt binnen de vijftien dagen die hierop volgen.
Voor de werkende vennoten en helpers die al actief waren vóór de inwerkingtreding van deze nieuwe verplichting, is een overgangsperiode gepland. De inschrijving bij de KBO moet in hun geval vóór 31 december 2024 gebeuren.
Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering van Zelfstandigen (RSVZ) staat in voor de controle van de naleving van deze nieuwe verplichting. Bij niet-naleving van de inschrijvingsverplichting of bij foutieve inschrijving, riskeert de vennootschap of de zelfstandige een administratieve geldboete van 500 tot 4.000 euro per vastgestelde inbreuk. Vóór begin 2025 zal er nog geen sanctie toegepast worden.
Bijkomend
Onze PKF BOFIDI experten hebben het standpunt van de RSVZ gevraagd over de interpretatie van deze nieuwe wetgeving.
Wat de opsplitsing van aandelen in vruchtgebruik en naakte eigendom betreft, stellen ze dat zowel de naakte eigenaar als de vruchtgebruiker van de aandelen beschouwd moeten worden als ‘houder van aandelen’ in de zin van art. 23bis/1 van het KB nr. 38. Als deze persoon actief is in de vennootschap zal deze dus onderworpen zijn aan de nieuwe registratieverplichting.
Een andere vaak voorkomende situatie is deze waarbij de enige aandeelhouder in de operationele vennootschap een management (of holding) vennootschap is en deze laatste haar (hoofd)aandeelhouder aanstelt als bestuurder in de operationele vennootschap. Als deze persoon werken verricht in de operationele vennootschap, dan moet hij of zij volgens een standpunt van de RSVZ dat we mochten ontvangen, toch ingeschreven worden als werkend vennoot door de operationele vennootschap. Dit is echter niet de letterlijke of zelfs impliciete lezing van de wet. To be continued, denken we dus…
Tot slot herinneren we je eraan dat de aansprakelijkheid van werkende vennoten en helpers gevoelig wordt uitgebreid door de komst van het nieuwe Boek 6 Burgerlijk Wetboek. Meer informatie hierover vind je hier terug.
Onze PKF BOFIDI Legal-experten staan voor jou klaar
Heb je vragen over de verplichte registratie voor werkende vennoten en helpers in de KBO? PKF BOFIDI Legal staat klaar om jou te helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Dit artikel werd geschreven door Irene Tromp, zij is gespecialiseerd in vennootschapsrecht, fusies & overnames en ondernemingsrecht.