Wetsontwerp houdende omzetting CSRD

PKF BOFIDI Legal   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Op 28 november 2024 heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers het wetsontwerp betreffende de implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive goedgekeurd (afgekort de “CSRD”).  De CSRD legt uitgebreide eisen op aan bedrijven voor rapportage over hun milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid, en bestuurspraktijken.   Met deze goedkeuring zet België een belangrijke stap in de richting van strengere rapportageverplichtingen en een grotere nadruk op duurzame bedrijfsvoering. De inwerkingtreding wordt verwacht begin 2025. De regels zullen gefaseerd in werking treden.

Waarover gaat het?

Met de implementatie van de CSRD worden grote ondernemingen verplicht om duurzaamheidsinformatie op te nemen en openbaar te maken in hun jaarverslag. Deze rapportage moet voldoen aan Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden en omvat zowel informatie over de impact van de onderneming op duurzaamheidskwesties (ESG) als over de invloed van deze kwesties op de ontwikkeling, prestaties en financiële positie van de onderneming.

Een commissaris of bedrijfsrevisor moet dat  duurzaamheidsverslag beoordelen (de zgn. “assurance”). De revisor beoordeelt de duurzaamheidsinformatie volgens controles en documentatievereisten, zodat aan derden een beperkte zekerheid kan worden geboden dat de informatie accuraat en volledig is.

Waarom is deze nieuwe verplichting belangrijk?

Rapportering van informatie over sociale en milieuaangelegenheden is niet nieuw. Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen bevat reeds enkele jaren regels m.b.t. de bekendmaking van niet-financiële informatie en informatie inzake diversiteit door bepaalde grote ondernemingen en groepen. Deze regels werden eerder ingevoerd via de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), waarvan de CSRD nu de regels moderniseert en gevoelig uitbreidt.  

Zo wordt het toepassingsgebied van de wetgeving o.a. uitgebreid naar:

  • alle vennootschappen die als grote vennootschappen worden gekwalificeerd;
  • alle vennootschappen genoteerd op een gereglementeerde markt, tenzij het gaat om micro-ondernemingen;

Vrijgestelde ondernemingen

Deze verplichting is echter niet van toepassing op alle ondernemingen. Enkel de volgende categorieën van ondernemingen zullen (op termijn) moeten voldoen aan de rapportagevereisten: 

  • Beursgenoteerde bedrijven in de Europese Unie. Dit omvat niet alleen grote ondernemingen maar ook kmo’s, en geldt ook voor niet-EU-ondernemingen die genoteerd zijn aan Europese beurzen.
  • Grote vennootschappen die tenminste twee drempelwaarden overschrijden: 
  • Balanstotaal van 25.000.000 euro 
  • Netto-omzet van 50.000.000 euro 
  • Gemiddeld 250 personeelsleden gedurende het boekjaar
  • voor kleine en middelgrote beursgenoteerde vennootschappen, die vereenvoudigde duurzaamheidsinformatie in hun jaarverslag mogen opnemen en openbaar maken; 
  • vanaf het boekjaar 2028, voor niet-Europese ondernemingen wanneer zij economisch actief zijn in de Europese Unie via een Europese dochtervennootschap of bijkantoor en een netto-omzet draaien van meer dan 150 miljoen euro in de Europese unie (voor elk van de laatste twee opeenvolgende jaren). 

Niet-beursgenoteerde kmo’s, micro-ondernemingen en non-profitorganisaties worden (voorlopig) uitgesloten van het toepassingsgebied, maar zij houden er wel het best alvast rekening mee in hun bedrijfsvoering.

Impact op jouw onderneming?

In eerste instantie treedt de CSRD trapsgewijs in werking, met grote ondernemingen op kop in 2025. Middelgrote ondernemingen volgen het jaar nadien en kmo’s hebben respijt tot 2027 voor hun eerste rapportering. 

Hoewel middelgrote ondernemingen en kmo’s voorlopig nog niet rechtstreeks onder de CSRD vallen, zullen ze wel gevolgen ondervinden van de nieuwe rapportage-eisen die (normalerwijze) in werking zullen treden in 2025.

Grote ondernemingen, die wél onder de CSRD vallen, zullen namelijk hun leveranciers en klanten – waaronder kmo’s – om informatie over duurzaamheidsaspecten vragen om aan hun eigen rapportagevereisten te voldoen. Voor kmo’s betekent dit dat ze mogelijk te maken krijgen met verzoeken om inzicht te geven in hun energieverbruik, CO₂-uitstoot, arbeidsomstandigheden, of het gebruik van duurzame materialen.

Het beantwoorden van deze vragen kan complex zijn en vereist vaak tijd en inspanning, zeker voor kmo’s die misschien niet beschikken over de interne expertise of systemen voor uitgebreide duurzaamheidsrapportage.

Vrijwillige openbaarmaking van duurzaamheidsinformatie

Bepaalde ondernemingen die niet verplicht zijn om duurzaamheidsinformatie openbaar te maken, kunnen er om verschillende redenen toch voor kiezen dit vrijwillig te doen. EFRAG zal hiervoor een informele standaard voor duurzaamheidsrapportage ontwikkelen.

Onze PKF BOFIDI Legal experten helpen je graag verder

De rapportageverplichtingen onder de CSRD zullen binnenkort onvermijdelijk van kracht worden in België, bijgevolg is het voor ondernemingen cruciaal om zich nu al voor te bereiden op het nieuwe recht.

Heb je vragen over de omzetting van de CSRD of over de gevolgen ervan voor jouw onderneming? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze PKF BOFIDI Legal-experten helpen je graag verder met al je vragen over duurzaamheid.

Daarnaast staan onze collega’s van PKF BOFIDI Consulting klaar om je te ondersteunen met het vormgeven, de implementatie en de opvolging van uw duurzaamheidsstrategie.

Dit artikel werd geschreven door Flor Vertommen, hij is gespecialiseerd in vennootschapsrecht en M&A.

Vorige

«

Volgende

»