Interview met Yuki: Duurzaamheid, toekomstvisie en verantwoord ondernemen bij PKF BOFIDI.

PKF BOFIDI   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Als eerste accountantskantoor in België de prestigieuze Sustainability Award van Yuki mee naar huis nemen? Die eer viel ons, PKF BOFIDI, ten deel tijdens het laatste Yuki Partner Gala. Deze trofee en overwinning benadrukt niet alleen onze sterke focus op duurzaamheid, zowel intern op kantoor als extern naar de klanten, maar toont ook dat sustainability steeds belangrijker wordt. In de ondernemerswereld én in de accountancysector. Om die reden ging Yuki het gesprek aan met Cristof Van Laer, partner bij PKF Bofidi, en Claudia Lambert, HR Business Partner, om het concept ‘duurzaamheid’ van A tot Z te belichten.

Wat betekent duurzaamheid voor PKF BOFIDI?

“Eerst en vooral: het is geen geitenwollensokken-ding meer. PKF BOFIDI ziet duurzaamheid, in de brede zin van het woord, écht als een kernelement van haar organisatie”, steekt Cristof van wal. “Dat gaat breder dan het milieu. Voor ons bestaat sustainability uit drie componenten, die in het Engels samengevat worden onder de noemer ‘ESG’. ‘Environmental’, ‘Social’ & ‘Governance’, oftewel: een goed beheer van ons kantoor, een uitstekende relatie met onze mensen en een mooie bijdrage aan het milieu.” Claudia benadrukt dit: “Wanneer deze aspecten netjes met elkaar in balans liggen, werk je als organisatie holistisch aan ‘duurzaamheid’.”

De Sustainability Award: een bewuste keuze?

“Zeer zeker. Toen we hoorden dat er een Yuki Award was op vlak van duurzaamheid hebben we met PKF BOFIDI alles uit de kast gehaald om die te winnen”, aldus Cristof. “Wij geloven namelijk dat onze ondernemers de motor zijn van de economie en welvaart. Ze creëren veel. Héél veel! Om hen van A tot Z te begeleiden en te ontzorgen, willen we met PKF BOFIDI dan ook een ‘One Stop Shop’ zijn. En daar hoort advisering op vlak van duurzaamheid en ESG zeker en vast bij. 

“We willen een voorbeeld zijn, door onze medewerkers en ondernemers te inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan.”

Claudia Lambert, HR Business Partner bij PKF BOFIDI

Wat is de meerwaarde voor de ondernemer?

“We merken dat steeds meer ondernemers iéts hebben gehoord over ESG, maar ze weten niet goed wat ze ermee aan moeten”, vertelt Cristof. “Om die reden zijn we binnen PKF Bofidi met een consultancy-luik begonnen. We gaan het gesprek aan en inspireren bedrijven om actie te ondernemen, zowel voor de wereld als voor de performance van het eigen bedrijf.” Claudia treedt Cristof hierin bij: “Duurzaam werken staat vaak ook gelijk aan slimmer werken. Meer digitaal, bijvoorbeeld. Door het gesprek aan te gaan en de meerwaarde van duurzaamheid aan te kaarten, maken we ESG tastbaar en kunnen we ons focussen op wat er verbeterd of geoptimaliseerd kan worden.”

Hoe belichaamt PKF BOFIDI sustainability?

Claudia neemt het voortouw: “Er zijn al héél veel dingen die we met PKF BOFIDI doen qua duurzaamheid. Zo organiseerden we reeds een 100% klimaatneutraal evenement, waarin sustainability volledig ingebakken zat: we gingen met de trein, aten vegetarisch, deden alle activiteiten te voet…” Duurzaamheid behelst echter meer dan de component ‘milieu’. “We zien duurzaamheid veel breder”, knikt Claudia. “Voor ons gaat het om duurzame relaties smeden met partners en een duurzame band met het bedrijf opbouwen. Zo organiseren we geregeld pitch-middagen voor onze medewerkers, waarbij élk idee voorgesteld mag worden aan de bestuurder. Zo wordt elke stem gehoord binnen PKF BOFIDI.”

“Wij trekken 100% de kaart van sustainability en doen er alles aan om onze ondernemers mee in dit verhaal te trekken.”

Cristof Van Laer, partner bij PKF BOFIDI

Werk je met de Duurzaamheidsmonitor van Yuki?

“Voor ons is dat echt een geschenk”, reageert Cristof enthousiast. “Het zet immers de deur wagenwijd open voor een gesprek over duurzaamheid. Veel ondernemers gebruiken de Duurzaamheidsmonitor. Wanneer ze er vragen over hebben, komen wij aan bod.” Op die manier positioneert PKF Bofidi zich steeds meer als financiële instelling én duurzame partner. “We willen ondernemers ook tonen dat duurzaamheid tal van kansen en opportuniteiten biedt. Je kunt je ermee onderscheiden van de concurrentie en er echt het verschil mee maken.”

Wat brengt de toekomst qua duurzaamheid?

“Er zijn as we speak nog tal van projecten lopende. We zetten ook resoluut in op het motto ‘doing good, doing well’: PKF Bofidi is erg goed bezig en dat willen we graag delen met onze omgeving”, zegt Claudia enthousiast. “Informatie delen, transparant zijn, inzamelacties doen, activiteiten organiseren: noem maar op!” Cristof springt haar bij: “We zijn volop bezig om als een van de eersten gecertificeerd te worden als B Corporation. Zo willen we niet alleen een duidelijke voorbeeldfunctie opnemen, maar er ook voor zorgen dat anderen écht aan de slag gaan met duurzaamheid!”

Wil je meer weten over de kansen die duurzaamheid te bieden heeft?
Neem gerust contact op.


Vorige

«

Volgende

»