Verzetsrecht voor vennoten: Grotere rechtszekerheid voor maatschappen, VOF en CommV

PKF BOFIDI Legal   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Op 22 juli 2024 trad een belangrijke wijziging in werking die het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) heeft aangepast. Deze nieuwigheid introduceerde een verzetsrecht in artikelen 4:14 en 4:26 WVV voor vennoten van maatschappen, vennootschappen onder firma (VOF) en commanditaire vennootschappen (CommV). Vennoten die niet rechtstreeks betrokken zijn bij een gerechtelijke procedure, kunnen voortaan verzet aantekenen tegen het vonnis dat hun vennootschap heeft veroordeeld.

Wat houdt het verzetsrecht in?

Vennoten van maatschappen, VOF’s en CommV’s zijn traditioneel hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van hun vennootschap. Dit betekent dat een gerechtelijke uitspraak tegen de vennootschap doorgaans ook bindend is voor de vennoten, zelfs als ze zelf niet in de procedure betrokken waren. Dit kon leiden tot situaties waarin vennoten werden veroordeeld zonder dat ze de kans hadden gekregen om zich te verdedigen.

De wet van 21 april 2024 verandert dit fundamenteel door een verzetsrecht in te voeren. Dit nieuwe recht stelt vennoten in staat om zich te verweren tegen een uitspraak die hun vennootschap veroordeelt, zelfs als zij zelf geen partij waren in de procedure. Het doel is om meer rechtszekerheid en gelijkheid te bieden aan vennoten, zodat zij niet onverwacht geconfronteerd worden met gerechtelijke beslissingen die zonder hun medeweten zijn genomen.

Waarom is dit belangrijk?

De noodzaak voor deze wijziging ontstond door een arrest van het Hof van Cassatie op 13 april 2018, dat vaststelde dat vennoten die niet waren gedagvaard, niet als partijen in de procedure konden worden beschouwd. Dit creëerde onzekerheid en juridische ongelijkheid tussen vennoten. De wet van 21 april 2024 biedt een antwoord door vennoten die niet rechtstreeks betrokken zijn bij een procedure, de mogelijkheid te geven om hun belangen te beschermen.

Deze aanpassing biedt niet alleen meer rechtszekerheid, maar zorgt er ook voor dat vennoten gelijk worden behandeld in overeenstemming met de rechten die al in andere rechtsgebieden bestaan, zoals in het fiscaal recht en faillissementsrecht.

Onze ondersteuning bij juridische geschillen

Hoewel deze nieuwe wet veel duidelijkheid biedt, kan het voor vennoten uitdagend zijn om hun rechten effectief te gebruiken. PKF BOFIDI Legal beschikt over de nodige expertise om je bij te staan bij juridische procedures, zoals het indienen van verzet, en om ervoor te zorgen dat jouw belangen als vennoot optimaal worden beschermd. Wij begeleiden je in alle litigation-vraagstukken zodat je gerust kan zijn dat je juridisch correct en tijdig handelt. Neem gerust contact op met ons PKF BOFIDI Legal team voor verdere ondersteuning.

Dit artikel werd geschreven door Johan Doms


Vorige

«

Volgende

»