Naar een duurzamer e-commercebeleid: online verkopers moeten minstens twee leveringsopties aanbieden aan consumenten

PKF BOFIDI Legal   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Op 21 september 2024 treedt een belangrijke wijziging in werking in het Wetboek van Economisch Recht (WER). De wet van 9 februari 2024 houdende diverse bepalingen inzake economie beoogt, via het invoegen van een nieuw artikel VI.45/2 in het WER, een keuzerecht op te leggen aan online verkopers om de best mogelijke levermethode te garanderen aan consumenten die bij hen kopen.

Wat houdt het keuzerecht precies in?

Verkopers op afstand moeten ten minste twee leveringswijzen aanbieden aan de consument voor de levering van de bestelde goederen. De ondernemingen blijven vrij om te bepalen welke leveringsmethodes zij wensen voor te stellen. Het kan dus gaan om postpunten, lokale verkooppunten van de webshop, levering bij de buren, thuislevering, levering op je werklocatie, enz. Zij zijn eveneens vrij om verschillende tarieven aan te bieden voor de verscheidene leveringsopties die ze voorstellen. Voor vele ondernemingen is dit wellicht niet de meest drastische wijziging, aangezien de meerderheid van de webshops al alternatieve leveringswijzen aanbieden (bv. levering aan huis of afhaling in het dichtstbijzijnde postkantoor).

Waarom is deze nieuwe verplichting belangrijk?

Gelet op de opkomst en het grote succes van e-commerce, zijn consumenten zich niet altijd bewust van de impact op het milieu en de verkeersveiligheid. Met deze wetswijziging tracht men een gedragsverandering bij de consument teweeg te brengen. Duurzame leveringsopties moeten dus meer en meer worden aangeboden door webshops. Verschillende parameters worden hierbij in rekening genomen (CO2-uitstoot, luchtkwaliteit, verkeersongevallen, geluidsoverlast, infrastructuur, verkeerscongestie,…).

Vrijgestelde ondernemingen

Deze verplichting is echter niet van toepassing op alle ondernemingen die in België gevestigd zijn. De volgende ondernemingen worden van deze verplichting vrijgesteld:

  • Ondernemingen die louter goederen leveren naar het buitenland. Deze nieuwe regeling betreft namelijk enkel de online verkoop van goederen die in België geleverd worden.
  • Jonge ondernemingen die minder dan drie jaar geleden zijn opgericht. De wetgever wil starters de tijd geven om hun leverings- en afhaalsysteem op poten te zetten. Zij kunnen hierdoor uitzoeken welke leveringsopties, logistiek gezien, het beste bij de onderneming passen en het meest geschikt zijn voor de producten die zij aanbieden.
  • Verkopers die omwille van objectieve redenen slechts één levermethode kunnen aanbieden. Het gaat dan voornamelijk om goederen die omwille van hun aard slechts thuis kunnen geleverd worden. Voorbeelden hierbij zijn grote of zware bestellingen (bv. meubels), thuislevering van kant-en-klaarmaaltijden en waardevolle goederen die een hoge mate van vertrouwelijkheid vereisen.   

Wat betekent dit voor jouw onderneming?

Ben je een onderneming die goederen op afstand verkoopt aan consumenten? Dan moet je voor jezelf nagaan of je (1) de goederen in België levert, (2) al dan niet langer dan drie jaar bent opgericht en (3) al dan niet om objectieve redenen maar één enkele leveringswijze kan aanbieden.

Indien je niet onder één van de drie uitzonderingen valt, zal je de consument correct moeten informeren over de verschillende leveropties. Dit kan door jouw algemene voorwaarden aan te passen en de leveropties uit te breiden op jouw bestelpagina.

Onze PKF BOFIDI Legal experten staan voor jou klaar

Voor verdere vragen rond e-commerce, neem gerust contact op met ons PKF BOFIDI Legal team en wij helpen je graag verder.

Dit artikel werd geschreven door Lauranne Piotrowski, gespecialiseerd in Intellectuele eigendom, ICT, gegevensbescherming en privacy.


Vorige

«

Volgende

»