Cashflow: zo pak je een crisis duurzaam aan

BOFIDI   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Geen enkele ondernemer had een draaiboek klaarliggen om met deze onverwachte en harde Corona-crisis om te gaan. En toch is het belangrijk om je voor te bereiden op moeilijke perioden. Je concurrent kan bijvoorbeeld met een beter aanbod op de proppen komen en je beste klanten wegkapen. Of stel je voor: je wordt ziek of iemand uit je gezin wordt ziek en heeft jouw zorg nodig. Het is duidelijk, een crisis kan in vele vormen toeslaan. Als ondernemer moet je klaar zijn als dingen gebeuren en weten hoe je constructief en duurzaam een moeilijke periode aanpakt. In deze blogpost gaan we dieper in op de vier belangrijke stappen die je als ondernemer moet nemen om een crisis te overleven.

Cashflow stappenplan

Plan je cashflow

Op je buikgevoel afgaan is geen verstandige keuze. Het beste inzicht krijg je door een cashflowprognose te maken. Dat doe je door eerst na te gaan hoeveel geld er op alle bankrekeningen van je bedrijf staat. Vervolgens noteer je wat je verwacht dat er zal binnenkomen. Misschien zijn er nog klanten die jouw factuur moeten betalen of weet je al welke bedragen je binnenkort zal factureren. Noteer ook andere bedragen zoals BTW-teruggave of overheidssubsidie. Daarna schrijf je alles neer wat je verwacht uit te geven: leveranciersfacturen, personeelskosten, RSZ, bedrijfsvoorheffing, eindejaarspremie, vakantiegeld enzovoort. Nadat je dit alles hebt neergeschreven, zie je de prognose van je banksaldo. Doe deze oefening regelmatig.

Optimaliseer je cashflow

Je bedrijf financieel opvolgen is de basis. Maar daarna is het aan jou om actie te ondernemen om je bedrijf veerkrachtig en gezond te houden. Er zijn verschillende acties mogelijk: je kosten verminderen, je loon verlagen, externe financiering zoeken, je omzet verhogen of stoppen met je bedrijf. Uiteraard kan en moet je zelf met deze mogelijkheden aan de slag. Maar wacht niet te lang en roep op tijd professionele hulp in van onze Bofidi-experten. Buitenstaanders kijken met een frisse blik naar jouw situatie. Ze kunnen je uitdagen, kritische vragen stellen en nieuwe inzichten geven.

Zorg dat er cash binnenkomt

Een andere belangrijke stap om moeilijkheden te voorkomen, is je inkomende betalingen strak in de hand te houden. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 80% van de KMO’s die over kop gaan in meerdere of mindere mate de betalingsopvolging van hun klanten, ook gekend als het debiteurenbeheer, niet onder controle hadden. Goede afspraken maken goede vrienden. Dat geldt ook voor je bedrijf en je klanten. Maak dus duidelijke afspraken aan het begin van jullie samenwerking. Op die manier onderhoud je je klantenrelaties en daarbij is communicatie natuurlijk essentieel. Factureer ook tijdig, correct en liefst digitaal. 

Leg reserves aan

Als ondernemer je administratie en financiën onder controle houden is cruciaal. Buffers aanleggen voor moeilijke tijden hoort daar ook bij. De eerste reserve die je aanlegt is een kostenbuffer. Elk bedrijf zou er moeten voor zorgen dat het minimaal drie maanden, ideaal zelfs zes maanden, alle vaste kosten kan doorbetalen indien de inkomsten plots wegvallen. Bouw ook reserves op voor je jaarlijkse vaste kosten zoals je verzekeringspremies. Bepaalde bedrijven leggen ook best een voorraadbuffer aan. Als je bedrijf een aantal keer per jaar grote hoeveelheden voorraden aankoopt dan kan je betere prijzen bedingen bij je leveranciers als je grote hoeveelheden inkoopt. Dit moet je natuurlijk kunnen betalen. Gebruik nooit geld dat eigenlijk niet van jou is: BTW, RSZ, bedrijfsvoorheffing. Kijk ook naar een ondernemersbuffer. Dit is een reserve om jezelf zes maanden uit te betalen. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren en dit geeft je heel wat gemoedsrust. Denk tenslotte ook aan de toekomst en bouw als ondernemer je pensioen op. Deze nodige reserves heb je niet ineens. Het zal tijd kosten om deze op te bouwen maar start zo snel mogelijk. Begin eventueel met kleine bedragen en bouw zo geleidelijk op.

Plan tijdig een overdracht

Veel ondernemers zijn dagelijks bezig om hun bedrijf gezond te houden en liefst ook te laten groeien. Maar je mag niet vergeten stil te staan bij het grootste risico, het feit dat we allemaal eindig zijn en dat ook daarop moet geanticipeerd worden. De overdracht van het familiebedrijf is altijd een cruciaal moment voor het bedrijf en al zeker als de overdracht onverwacht moet plaats vinden. Hoe en wanneer anticipeer je op dit moment?

B-Expert: onze experten leggen uit

Een crisis overleven als ondernemer is geen fluitje van een cent. Dat is wel duidelijk. Daarom gaan onze BOFIDI-experten graag dieper in op dit onderwerp in een reeks van vier nieuwe B-Expert webcasts. Onze host is Gina Peeters en samen met Gunther Jacobs, Dieter Van Lancker, Cristof Van Laer, Christophe Van Olmen en Ann Westen geven wij in elke video concrete tips over hoe jij met je bedrijf constructief en duurzaam een crisis aanpakt en overleeft. Vanaf 30 oktober kan je elke vrijdag een nieuwe video bekijken.

Laat het zeker niet aan je buikgevoel over en doe een beroep op mensen die je professioneel begeleiden. Contacteer ons om een afspraak te maken met een van onze experten.

Vorige

«

Volgende

»