Elektrische wagens en laadpalen: wat drijft hen?

Céline Claeys   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Investeren in een elektrische wagen? In deze denkwereld zijn we mee. Maar hoe laden we deze op? De overheid wil steeds meer inzetten op de vergroening van het Belgische wagenpark en spoort bedrijven aan om ecologischer te zijn. Uiteraard wil elke ondernemer hieraan meewerken, maar wat betekent dit concreet? Wij zetten het reilen en zeilen van vandaag even op een rijtje.

Voordeel voor bedrijven: levering met plaatsing

Concreet betekent dit het volgende: levering en plaatsen van het laadstation in de woning of aan de buitengevel en in of aan de gevel van de garage of carport die zich in de onmiddellijke omgeving van de eigenlijke woning bevindt.
Als aan deze definitie wordt voldaan, betekent dit een werk in onroerende staat en dus bij de meeste vennootschappen: BTW neutraal.
Wanneer de plaatsing echter niet gebeurt in de eigenlijke woning zal op de plaatsing 21% BTW aangerekend worden.

Voordeel voor de vennootschap: kostenaftrek

  • Publiek toegankelijk

Tot en met 31 december 2022 zal elke vennootschap kunnen genieten van een verhoogde kostenaftrek en dit tot wel 200%. Deze aftrek mag pas toegepast worden van zodra de laadstations operationeel en publiek toegankelijk zijn. Nadien daalt het belastingvoordeel naar 150% tot en met 31 augustus 2024.

  • Niet publiek toegankelijk: geen verhoogde kostenaftrek mogelijk

Wat bedoelt de overheid nu met “publiek toegankelijk”? Dit betekent dat het laadstation minstens gedurende de openingstijden bereikbaar moet zijn voor elke derde. Een bijkomende voorwaarde is dat de laadstations openbaar moeten zijn. Iedereen moet de locatie en de beschikbaarheid kunnen controleren. Tenslotte moet het gaan om een intelligent laadstation. Ook de aanmelding bij FOD Financiën mag niet over het hoofd gezien worden.

Wie vergoedt het “tanken” aan deze publieke laadstations?

De verhoogde kostenaftrek is dan wel mooi meegenomen, maar uiteraard kan het niet de bedoeling zijn dat elke ondernemer die in een dergelijk laadstation voorziet, opdraait voor de brandstofkosten. Het gaat tevens om een intelligent laadstation indien het laadstation ten allen tijde het laadvermogen en de laadtijd kan registreren en dit voor iedere laadbeurt. Deze elektriciteitskosten worden in termen van de vennootschap aanzien als brandstofkosten.

Voordeel voor particulieren

Elke particulier kan vanaf 1 september maximaal € 1.500 per laadpaal inbrengen in de personenbelasting. Op dit bedrag geldt een belastingvermindering van 45%. Concreet betekent dit dus een financieel voordeel van € 675. Deze belastingvermindering geldt tot en met 2022. Voor 2023 geldt nog een belastingvermindering van 30% en in 2024 wordt dit 15%. Uiteraard is hier ook een voorwaarde aan gekoppeld: de laadpaal moet een slimme sturing hebben en gevoed worden via groene stroom.

Voor- en nadelen voor zowel particulieren als bedrijven

Met de actueel stijgende brandstofprijzen kan het dus interessant zijn om deze opties te bekijken. Bovendien geniet elke autochauffeur die 100% elektrisch rijdt ook van een vrijstelling op de jaarlijkse verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling. Natuurlijk moeten we ook rekening te houden met enkele negatieve zaken. Denk maar aan het volgende: opladen neemt meer tijd in beslag dan brandstof tanken en opladen vergt extra capaciteit van je elektrisch netwerk.

Onze Bofidi-experten helpen je graag verder

Heb je specifieke vragen over laadpalen en de fiscale voordelen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Het team van Bofidi experten helpt je graag verder.

Vorige

«

Volgende

»