Het belang van corporate wellbeing; more than a number

Claudia Lambert   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Enkele weken geleden waren we te gast bij Energy Lab. Een bedrijf dat professionele testing en coaching in haar sportlabo’s voorziet. Via wellbeing helpt Energy Lab bedrijven om een geïntegreerd en duurzaam gezondheidsbeleid uit te bouwen. Samen met hen hebben we ons bij BOFIDI onder andere voorbereid op de Antwerp 10 Miles. Claudia Lambert, onze HR business partner nam een interview af met Kristof De Smet, CEO van Energy Lab. Het was voor BOFIDI ook een moment om de voorbije jaren te evalueren; wat doen we voor onze collega’s op het vlak van fysiek en mentaal welzijn en wat kunnen we meenemen naar de toekomst?

C: Dag Kristof, we hebben er net een fijne samenwerking op zitten tijdens de periode van de Antwerp 10 Miles. Voor we ingaan op wat we met BOFIDI doen rond welzijn, is het misschien handig om wat meer te vertellen over Energy Lab en wat jullie doen.

K: Dag Claudia, zeker en vast! Ik ben Kristof de Smet, CEO van Energy Lab. Twaalf jaar geleden stond ik mee aan de wieg bij de oprichting van Energy Lab. Ik heb dus de volledige journey met het bedrijf meegemaakt waarin we een fantastische evolutie doorgemaakt hebben. We zijn gestart als een labo waar mensen langs kunnen komen om zichzelf fysiek te testen, wat vandaag nog altijd een belangrijk onderdeel is, tot een full service provider op het vlak van menselijke energie. We doen dat rechtstreeks naar de klant, maar ook meer en meer via bedrijven zoals BOFIDI.

C: Wij bij BOFIDI hebben sinds 2020 ook een welzijnsbeleid gecreëerd omdat we merkten dat stress en burn-out een groot aandachtspunt is in ons bedrijf, maar ook in de algemene markt. Beweging is daar een belangrijk onderdeel van, vandaar dat we ook de challenge zijn aangegaan om mee te doen aan de 10 Miles. Een samenwerking met jullie leek ons dan ook ideaal omdat onze collega’s hierdoor testen kunnen doen zoals een conditietest, bodyscan, persoonlijk trainschema enzovoort. Met alles erop en eraan konden we deze challenge tot een goed einde brengen. Hoe werken jullie voornamelijk nog samen met bedrijven en wat merken jullie als trend in de markt rond stress en burn-out?

K: Zoals ik eerder zei werken wij bij Energy Lab op een holistische manier dus niet enkel rond beweging of  stress en burn-out, maar we proberen te kijken naar het aspect van menselijke energie. Bij de meeste bedrijven draait het rond mensen en mensen zijn de bron van energie van een bedrijf. Het belangrijkste is om die energie zo hoog mogelijk te houden en die zo gefocust mogelijk te kunnen aanbrengen in functie van wat je als mens of bedrijf wilt bereiken. Het leuke aan het werken rond energie is dat het een positief verhaal is enerzijds, maar tegelijkertijd ook een preventief verhaal. Als je preventief werkt op het verhogen van energie verlaag je het risico op stress en burn-out. Dus energie is voor ons daarin een centraal thema en heeft daarin gelaagdheden. Je kan praten over fysieke energie die gekoppeld is aan voldoende slaap, voldoende bewegen, de juiste voedingskeuzes maken enzovoort. Daar bovenop heb je nog mentale en emotionele energie. Mentale energie koppelen wij aan de focus, dus ‘hoe gefocust kan ik mijn energie gaan aanwenden in functie van de specifieke taak die ik moet doen?’. Daar bovenop heb je emotionele energie, dat gaat gepaard met de kwaliteit van onze energie en onze emoties. Die verschillende gelaagdheden interageren met elkaar, zowel op fysiek als mentaal en emotioneel vlak. Dat is de visie die wij strategisch inzetten bij bedrijven om op die manier bepaalde problematieken niet geïsoleerd te gaan aanpakken, maar steeds te kijken naar het totaalbeeld.

C: Binnen ons welzijnsbeleid hebben wij een beweging-challenge gelanceerd; de Antwerp 10 Miles. Daarnaast gaan we ook fietsen en organiseren we andere sportieve activiteiten. Naast het organiseren van deze fysieke challenges kwam er anderzijds uit onze bevraging dat de sociale activiteiten terug op gang moeten komen. Dus we hebben opnieuw friyays, de BOFIDIDAG komt eraan, we hebben het BOFIDI-weekend enzovoort. In dat opzicht proberen we wel de verschillende pijlers mee te nemen. We gaan ook workshops doen rond gefocust werken; waar komt afleiding vandaan en hoe kan je als kenniswerker echt focussen op een bepaalde taak. Bij BOFIDI herkennen we dus volledig wat je bedoelt met deze gelaagdheden.

K: Klopt, het ene initiatief zal het andere ook versterken. Dat ligt volledig in lijn met onze visie. We pakken een issue niet geïsoleerd aan en proberen meer dan één initiatief te nemen. Verschillende initiatieven mogen gerust parallel lopen. Het is belangrijk als werkgever dat je een kader voor ogen hebt dat deze zowel fysiek, mentaal en emotioneel zijn. Het bij elkaar komen, het organiseren van teambuildings en leuke momenten met elkaar delen, dat zijn allemaal initiatieven die vallen onder mentale en emotionele energiebronnen. Dat was ook de uitdaging in de covid-periode, dat we die energie bron van sociale contacten echt begonnen te missen. We hebben dat trachten te compenseren door wat meer te bewegen maar het is allemaal een en-en verhaal en geen of-of verhaal.

C: Daar ben ik volledig mee akkoord, de balans moet er zijn.

K: Klopt, daarnaast is het vandaag de dag ook een uitdaging om werk te vinden dat bijdraagt aan je gezondheid en niet ten koste gaat van je gezondheid.

C: Ja, zeker wel. Nu, sporten is 1 ding, maar zijn er nog zo’n challenges die jullie lanceren bij bedrijven om hen meer in beweging te brengen?

K: Zeker, bewegen is belangrijk en bewegen hoeft niet altijd sport te zijn. De grootste gezondheidswinst boek je tijdens de eerste fase waarbij je tot 30 minuten per dag beweegt. Dus als bedrijf heb je er ook alle baat bij om de groep mensen die niet voldoende bewegen maar er wel nood aan hebben tracht te mobiliseren tot 30 min beweging per dag. Als je van 30 min bewegen per dag wilt overgaan naar een marathon onder de 4u lopen, haal je daar niet veel gezondheidswinst meer uit.

C: Als ik het goed begrijp is de moeilijkste stap om te beginnen?

K: Klopt, ze zeggen vaak ‘de moeilijke stap is die naar de deur, om de deur uit te gaan en in beweging te komen.’ Ik hoor niet veel mensen met spijt achteraf dat ze gesport hebben, dus de moeilijkste fase is die naar de deur. Daarom raden wij ook iedereen aan om de weg naar die deur zo gemakkelijk mogelijk te houden. Als je de intentie hebt om meer te gaan bewegen; plan het dan in, zorg ervoor dat alles klaar is, dat alle obstakels weg zijn en begin er gewoon aan.

C: Dat is exact de reden waarom we deelnamen aan de 10 Miles. Dan heb je een doel en kan je een groot of een klein doel kiezen maar ligt de weg om te beginnen open.

K: De 10 Miles is ook een super breed en toegankelijk evenement, wat super belangrijk is. Daardoor ligt de drempel niet te hoog. Je hebt zowel kortere als langere afstanden en daarin kan je ook variëren met de doelen die je zelf gesteld hebt. Zo kan je streven naar het lopen van je personal best score of gewoon op eigen tempo lopen/wandelen, het maakt daar allemaal niet uit. Het staat vast dat een doel hebben heel motiverend werkt en met je collega’s samen naar een doel werken, ja dat is fantastisch hé.

Vorige

«

Volgende

»