Wijzigingen steunbedragen KMO-portefeuille

Ward Devliegher   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Avatar foto

Ward Devliegher

Ward is gespecialiseerd in waarderingen, adviseur subsidies en legt zich toe op pensioen optimalisaties.

MEER VAN DEZE AUTEUR
View all Posts

De KMO-portefeuille is een Vlaamse steunmaatregel waar ondernemingen in Vlaanderen gebruik kunnen van maken voor welbepaalde, specifieke adviezen die ze bij derden inwinnen, evenals voor opleidingen die hun werknemers of bestuurders volgen. In het kader van de begrotingsmaatregelen heeft de Vlaamse regering de steun verminderd. Aan de voorwaarden voor gebruik en modaliteiten voor toekenning ervan is voor het overige niks gewijzigd.

Vanaf 1 december 2019

Kleine ondernemingen

Kleine ondernemingen die investeren in opleiding en (specifiek) advies kunnen vanaf 1 december 2019 nog een steunpercentage van 30% ontvangen indien ze gebruik maken van de KMO-portefeuille (tot eind november was dat 40%).

Een kleine onderneming is een zelfstandig bedrijf met minder dan 50 werknemers én met een jaaromzet van maximum 10 miljoen EUR of een balanstotaal van maximum 10 miljoen EUR.

Middelgrote ondernemingen

Voor middelgrote ondernemingen zijn de voorwaarden om gebruik te maken van de KMO-portefeuille voor opleiding en (specifiek) dezelfde als voor kleine ondernemingen, maar bedraagt vanaf 1 december 2019 het steunpercentage nog 20% (i.p.v. 30% vóór 1 december).

Vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 wordt het maximale subsidiebedrag per jaar voor zowel kleine als middelgrote ondernemingen 7.500 EUR (tot eind december 2019: 10.000 EUR voor kleine en 15.000 EUR voor middelgrote ondernemingen).

Het gaat wel degelijk om het subsidiebedrag! Maximum 7.500 EUR aan subsidies voor een kleine onderneming, met een subsidiepercentage van 30%, betekent dus dat het maximum bereikt wordt zodra er per jaar meer dan 25.000 EUR aan prestaties voor opleiding en/of advies zijn (excl. BTW) waarvoor men de KMO-portefeuille zou willen gebruiken.

Aarzel niet ons te contacteren indien u vragen heeft.


Vorige

«

Volgende

»