En wat is nu het (tussen)resultaat van de afschaffing ziektebriefje?

PKF BOFIDI Legal   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Het ziektebriefje… er is het afgelopen jaar al veel inkt over gevloeid.

De reden was de afschaffing van het medisch attest voor de eerste ziektedag (max. 3 keer) door de Wet van 30 oktober 2022. Dit betekende dat 1,9 miljoen werknemers voortaan minder naar de dokter moesten gaan voor een attest voor 1 dag.

Een gelijkaardige regeling bestaat ook voor de ambtenaren. Nu blijkt dat uit de cijfers van Medex van het eerste half jaar, dat de nieuwe maatregel – althans voor de federale ambtenaren – het aantal ziektedagen niet naar boven heeft gestuwd maar zelfs eerder naar omlaag heeft bijgesteld.

Er melden zich weliswaar meer ambtenaren ziek voor 1 dag maar ze gaan sneller terug aan de slag. De redenering is dat mensen zich vaak na 1 of 2 dagen terug beter voelen en terug komen werken terwijl een arts geneigd is om een langere periode voor te schrijven. Daar zit wel iets in zo blijkt uit deze vroege cijfers.

Het moet nog blijken wat de resultaten zullen zijn voor de werkgevers en wat de resultaten op langere termijn zullen geven.

De ondernemingen (enkel bedrijven die minder dan 50 personeelsleden tellen) die dit toch niet zien zitten, kunnen alleszins hun arbeidsreglement aanpassen om toch het oude systeem te behouden. Zo kunnen ze de werknemers alsnog verplichten om een doktersattest te laten voorleggen ook voor de eerste dag van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte.

Onze BOFIDI-experten helpen je graag verder

Wil je meer informatie omtrent dit onderwerp? Dan kan je steeds contact opnemen met advocaat Peter Stroobants van BOFIDI Legal via peter.stroobants@pkfbofidilegal.com.


Vorige

«

Volgende

»