Un coup de finance foudre met AFT

Claudia Lambert   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Zoals je in de vorige artikels kon lezen staat BOFIDI in voor de boekhouding van VEK (Vlaams Economische Kring) en EKONOMIKA. Naast grote studentenverenigingen helpen we ook studentenorganisaties, zoals AFT, met hun boekhouding. AFT staat voor Academics for Technology, deze organisatie, gevestigd in Leuven, laat studenten kennismaken met ondernemerschap en technologie. Dit doen ze aan de hand van workshops, netwerkevents, hackathons, … .

Vandaag spraken we met Gaëlle De Heldt (finance manager AFT) en Michaël Deneir (president AFT) over hoe zij hun eerste stappen binnen finance zetten.

Keuzestress

‘Zelf koos ik als studierichting voor een algemene richting als TEW. Hiermee wou ik nog niet te veel specificeren maar vooral veel bijleren. Al snel bleek, dat tijdens mijn studies de financiële vakken mij meer aantrokken dan ik initieel had gedacht. Vakken als business finance waar we leerden over private equity of financial statement analysis waar we leerden hoe jaarrekeningen te interpreteren werden als snel mijn favoriet. Door deze lessen kreeg ik de ‘finance’ smaak te pakken’ zo vertelt Gaëlle.

Ook Michaël werd wat verrast door zijn eigen interesse in finance, toen hij na het eerste jaar handelsingenieur zag dat hij door alle finance gerelateerde vakken de beste punten haalde. ‘Je zou het misschien wel een coup de finance foudre kunnen noemen’, zegt hij.

Van theorie naar praktijk

Gaëlle nam voor AFT de rol van finance  manager op zich tijdens afgelopen academiejaar. Ze stond in voor de boekhouding en voor het managen van alle kosten. Hiervoor werkte ze met BOFIDI collega Jonas en gebruikte ze Yuki|visma software. De theoretische lessen van de KU Leuven waren wel nuttig maar ze merkte al snel dat er een groot verschil is tussen theorie en praktijk. ‘In de les krijg je vaak modelvoorbeelden te zien. Je krijgt een jaarrekening voorgeschoteld en leert deze te analyseren. Wanneer je zelf met je voeten in de boekhouding staat en alles zelf hebt geboekt en verwerkt begrijp je des te beter waar alle cijfers vandaan komen. Tijdens het opstellen van onze eigen jaarrekening had ik ineens het gevoel dat alle puzzelstukjes in elkaar vielen.’

‘Ook ik kan dat beamen’, gaat Michaël verder, ‘het is zo anders om je eigen jaarrekening op te stellen dan de voorbeelden die we in de les zagen te bestuderen. Door zo nauw betrokken te zijn bij onze boekhouding werd het makkelijker om onze resultaten te interpreteren. Daarnaast was het ook makkelijker om deze uit te leggen aan de Raad Van Bestuur. We kunnen er niet omheen, we hebben echt wel heel veel bijgeleerd.’

Boekhouder vroeger en nu

‘Door zo hands-on met onze boekhouding bezig te zijn, heb ik wel beseft dat boekhouder zijn veel meer is dan facturen uitsturen en aankoopbewijzen boeken. Wat me het meest heeft verrast is dat je als accountant echt wel in contact staat met heel wat stakeholders. Zo werkte ik super nauw samen met elk projectteam, met het boardteam en met partners. Ze hadden namelijk allemaal mijn financiële expertise nodig. 🙂 Dit is tevens ook wat mijn rol super leuk maakte, het sociale contact mocht natuurlijk niet ontbreken’, aldus Gaëlle.

Zowel Gaëlle als Michaël dachten dat een boekhouding meer papier zou omvatten. ‘In het begin was het echt moeilijk te geloven dat alles digitaal loopt’, zegt Gaëlle, ‘al wende dit wel snel!’. ‘Klopt volledig! Al denken we wel dat de boekhoudsoftware nog vernuftiger zal worden in de toekomst. Denk aan nog betere automatisatie, minder manueel werk, meer rapportages, … . Werken in finance zal steeds interessanter worden. De focus zal meer en meer komen te liggen op het analyseren van cijfers en op basis daarvan beslissingen te nemen. Boeiend!’ sluit Michaël af.

Zoals altijd zijn we bij BOFIDI gecharmeerd door de motivatie en gevatheid van studenten. We wensen Gaëlle en Michaël veel succes met het verdere verloop van hun studies.

Vorige

«

Volgende

»