De laatste tijd was er al heel wat te doen rond auteursrechten. De regering veranderde enkele zaken om zo terug tot het oorspronkelijke doel te komen: een gunstig fiscaal regime voor onregelmatige / wisselvallige inkomsten uit artistieke werkzaamheden.
Vanaf nu is het fiscaal gunstregime er enkel nog voor werken van letterkunde of kunst of voor de openbare uitvoeringen van kunstenaars. De uitvoerders moeten vanaf nu ook een ‘kunstwerkattest’ ter beschikking hebben. Indien je geen kunstwerkattest hebt, dien je je werk toegankelijk te maken voor het brede publiek of met andere woorden voor een onbepaald aantal mogelijke kijkers of lezers. Het soort beroep of sector speelt hierin geen enkele rol.
De fiscaliteit zou de fiscaliteit niet zijn en de overheid zou de overheid niet zijn, mochten er niet nog enkele bijkomende grenzen van toepassing zijn. Het plafond van maximum 70.220 euro wordt dwingend. Concreet betekent dit dus dat de inkomsten boven dat plafond belast worden zoals beroepsinkomsten.
Om niet al te drastisch over te schakelen naar het nieuwe regime, voorziet de overheid in een overgangsmaatregel voor het inkomstenjaar 2023. Deze maatregel bestaat voor wie vergoedingen ontvangt die voorheen wél in aanmerking kwamen voor de toepassing van de ‘oude’ fiscale regeling inzake auteursrechten, maar sinds 01.01.2023 niet meer in aanmerking komen voor het hervormde stelsel.
De overgangsregeling geldt enkel voor inkomstenjaar 2023:
- met halvering van de absolute grens van 70.220 euro, zijnde 35.110 euro
- met halvering van de plafonds inzake het kostenforfait
Kortom, wat de auteursrechten betreft, is er heel wat gewijzigd in ons land. De overheid probeerde dit niet te drastisch in te voeren door de overgangsregel. Vraag blijft echter of dit in werkelijkheid ook zo is.
Onze Bofidi-experten helpen je graag verder
Heb je nog specifieke vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om Céline te contacteren. Het team van Bofidi experten helpt je graag verder.