Btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw wordt (her)ingevoerd

Gladys Cristiaensen   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Op 20 maart 2024 heeft de Minister van Financiën een persbericht gepubliceerd waarin hij stelt dat de nieuwe btw-regeling voor afbraak en heropbouw weer wordt uitgebreid naar huurwoningen. Het btw-tarief van 6% werd sinds 1 januari 2024 teruggeschroefd naar de particuliere bouwheer die zijn woning afbreekt en heropbouwt. Maar deze maatregel wordt dus (terug) uitgebreid naar woningen die minstens 15 jaar worden verhuurd.

Sinds 1 januari 2024 geldt een algemene regel voor afbraak en heropbouwprojecten in het hele land. Het verlaagde btw-tarief van 6% is sindsdien enkel nog van toepassing voor particuliere bouwheren die een oud gebouw afbreken en op hetzelfde kadastraal perceel zelf hun enige en eigen woning laten bouwen met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m². Ook de particuliere bouwheren en/of rechtspersonen die woningen afbreken en laten heropbouwen om daarna langdurig te verhuren in het kader van sociaal huisvestingsbeleid kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief van 6%.
Door deze nieuwe algemene regel kunnen bouwpromotoren en investeerders voor nieuwe afbraak & heropbouwprojecten dus niet langer gebruik maken van het 6% btw-tarief, maar worden ze (plots) geconfronteerd met het standaard btw-tarief van 21% (onder bepaalde voorwaarden is er wel een overgangsmaatregel voor 2024 voor reeds bestaande projecten). Toch een heel zware brok om te verteren.

Op 20 maart 2024 heeft de Minister van Financiën een persbericht gepubliceerd om de vroegere regeling her in te voeren, maar enkel voor huurwoningen. Investeerders die zelf instaan voor de afbraak en heropbouw van een woning kunnen dus opnieuw van het verlaagd btw-tarief van 6% genieten, maar daarvoor moeten wel de volgende drie voorwaarden zijn vervuld:
• de huurwoning heeft een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m²;
• de huurwoning wordt gebruikt als hoofdverblijfplaats;
• de huurwoningen wordt voor minstens 15 jaar verhuurd aan één of meerdere achtereenvolgende particuliere huurders. De woning mag dus niet worden verkocht of voor andere doeleinden worden gebruikt.

De bouwpromotoren vallen dus nog altijd uit de boot en zullen op de verkoop nog steeds 21% btw moeten aanrekenen. Inmiddels zijn ze hiervoor naar het Grondwettelijk Hof getrokken. Wordt dus zeker vervolgd.

Onze PKF BOFIDI-experten helpen je graag verder

Heb je vragen over het btw-tarief van 6% voor afbraak en opbouw? Aarzel dan niet om Gladys Cristiaensen, btw-expert van PKF BOFIDI te contacteren. Zij helpt je graag verder.

Dit artikel werd geschreven door Gladys Cristiaensen.


Vorige

«

Volgende

»