Cryptomunten

Jana Iterbeke   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Cryptomunten zijn vandaag niet meer weg te denken uit de actualiteit. Toch heersen nog heel wat vragen en problemen rond dit onderwerp. Worden de behaalde meerwaarden belast, en zo ja, hoe? Kan dit geld zomaar over gezet worden op een bankrekening? We vatten de huidige situatie kort samen.

Er is tot op vandaag geen specifieke fiscale regeling voorhanden voor de meerwaarden gerealiseerd op cryptomunten. Dat betekent dat de algemene principes binnen de personenbelasting toegepast moeten worden. Daarbij maken we een onderscheid tussen drie situaties: de aankoop van cryptomunten als goede huisvader, als speculant of als beroepshandelaar.

Van een goede huisvader wordt verwacht dat hij handelt als een voorzichtig en redelijk persoon. Hij of zij koopt cryptomunten aan om deze na een tijd opnieuw te verkopen en zo een meerwaarde (of eventueel een minderwaarde) te realiseren. Deze gerealiseerde meerwaarde zal dan niet belast worden indien dit beschouwd wordt als een ‘normaal beheer van het privévermogen’. En moet daarom ook niet vermeld worden in de personenbelasting aangifte. Er wordt hierbij vooral rekening gehouden met de persoonlijke situatie en de achterliggende intentie van de belegger.

Een speculant neemt, in tegenstelling tot de goede huisvader, grote financiële risico’s. Hij of zij gaat speculeren op snelle en sterke koersstijgingen om zo op korte termijn meerwaarden te genereren. Dit inkomen wordt belast als een divers inkomen en is onderworpen aan een afzonderlijk belastingtarief van 33%. Bij de beroepshandelaar worden de behaalde meerwaarden belast als een beroepsinkomen aan de progressieve tarieven (maximaal 50%). Zowel de speculant als de beroepshandelaar kunnen werkelijke kosten, gedaan of gedragen om de inkomsten te verkrijgen, en minderwaarden gaan aftrekken van de belastbare basis.

De Rulingdienst hanteert een beslissingsboom om elke situatie individueel te gaan beoordelen. In een nieuwsbrief van januari 2018 bevestigde deze dienst dat beleggingen in virtuele munten doorgaans als speculatief moeten beschouwd worden. We kunnen echter afleiden uit eerdere beslissingen, dat in de meeste situaties de meerwaarden verkregen uit cryptomunten worden vrijgesteld, aangezien ze beschouwd kunnen worden als een normaal beheer van het privévermogen.

In een beperkt aantal rulings wordt beslist dat de meerwaarden belast dienen te worden als een divers inkomen omwille van het speculatief. Dit zijn de factoren die hierbij meespelen:

  • De belegger heeft een actieve beleggingsstrategie op korte termijn;
  • Er worden regelmatig (dagelijks/wekelijks) cryptomunten aangekocht;
  • Er zijn frequent omzettingen van de ene munt naar de andere;
  • Er zijn een groot aantal transacties doorheen de laatste jaren.

Als inkomsten belast worden als diverse inkomsten, en niet als beroepsinkomsten, dan spele deze factoren mee:

  • De belegger komt in zijn beroepsactiviteit niet in contact met cryptomunten;
  • De belegger gaat niet kopen/verkopen via een geautomatiseerd proces;
  • De belegger is niet actief op fora of blogs in de cryptocurrency gemeenschap;
  • De belegger is geen externe leningen/financieringen aangegaan om de initiële investering te kunnen verrichten;
  • De verrichtingen zijn niet georganiseerd volgens een professionele structuur, vereisen geen specifiek instrument (geen mining of software) en vereisen geen samenwerking van verscheidene personen
  • Een minimale inleg van de belegger (10% à 15% van het roerend vermogen).

Er stelt zich echter een probleem bij het verzilveren van deze winsten. In het kader van de strenge antiwitwaswetgeving voor de banken en het bestrijden van criminaliteit, worden gelden afkomstig van cryptomarkten beschouwd als erg risicovol, aangezien hier geen toezicht op is. Daarom gebeurt het regelmatig dat een bankrekening geblokkeerd wordt of de bank meer informatie vraagt over de herkomst van de gelden. Het is dan belangrijk dat de klant kan aantonen dat het geld aanvankelijk vanaf een Belgische bankrekening in cryptomunten werd geïnvesteerd. Voor wie dus ooit eens in een cryptomunt investeerde en er daarna niet meer naar om keek, vormt dit niet zo’n groot probleem. Voor beleggers die doorheen de tijd gehandeld hebben op diverse platformen wordt dit een complexere situatie.  

Voor meer duidelijkheid is het dus afwachten tot er een definitieve regeling komt die alle aspecten van dit beleggingsmiddel toelicht.

Onze Bofidi-experten helpen je graag verder

Heb je specifieke vragen over cryptomunten? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Het team van Bofidi experten helpt je graag verder.

Vorige

«

Volgende

»