De sociale inspectie over de vloer: wat nu?

PKF BOFIDI Legal   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Vroeg of laat krijgt elke onderneming de sociale inspectie over de vloer. De vraag is dus niet of je er mee te maken zal krijgen, maar eerder wanneer dat het geval zal zijn.

Een aangekondigd of onaangekondigd bezoek van de sociale inspectie bezorgt veel werkgevers een oncomfortabel gevoel. Ontdek hieronder wat je kan doen om de controle zo vlot mogelijk te laten verlopen:

Voorkom potentiële risico’s

Het is belangrijk om uw onderneming op regelmatige basis te laten analyseren. Wacht dus niet tot de inspecteur voor de deur staat. Door proactief te werken aan uw sociaal beleid, weet u als ondernemer wat er speelt in uw onderneming. Op die manier kunnen potentiële risico’s voorkomen worden.

Benodigde documenten

Bij een controle door de sociale inspectie zal men steeds een aantal wettelijk verplichte documenten opvragen ter inzage. Het gaat veelal over de arbeidsovereenkomsten, het arbeidsreglement en de individuele rekeningen van de werknemers.

Check uw proces-verbaal van verhoor

Wanneer de sociaal inspecteurs een inbreuk op de sociale wetgeving vaststellen, beschikken zij over een autonome beoordelingsbevoegdheid om te bepalen welk gevolg zij hieraan willen geven.

Bij lichte inbreuken zullen ze een waarschuwing geven of de fout regulariseren. Bij zwaardere inbreuken zal men doorgaans een proces-verbaal tot vaststelling van een inbreuk opmaken.

Het proces-verbaal tot vaststelling van een inbreuk heeft een bijzondere bewijskracht. De feiten die erin vermeld staan, gelden tot bewijs van het tegendeel.

Het is dus van belang om steeds uw eigen verklaring te controleren. Indien de tekst niet overeenkomt met wat u gezegd heeft kan u weigeren om het document te ondertekenen.

Meewerken ja, tegenwerken nee

Artikel 209 van het sociaal strafwetboek bestraft eenieder die het toezicht door de sociale inspectie belemmert met een sanctie van niveau 4, d.w.z. een gevangenisstraf van 6 maanden tot 3 jaar en/ of een geldboete van 4.800 EUR tot 48.000 EUR.

De geldboete moet steeds vermenigvuldigd worden met het aantal betrokken werknemers.
De rechter kan bovendien een exploitatie- of beroepsverbod of een bedrijfssluiting opleggen.

Onze PKF BOFIDI-experten helpen je graag verder

Wilt u meer weten hierover? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze experten helpen je graag verder.


Vorige

«

Volgende

»