Gemeubelde logies: wanneer btw-belast?

Elise De Ketelaere   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Sinds 1 juli 2022 is de btw-regelgeving inzake gemeubelde logies gewijzigd. Naar aanleiding van deze wijziging is reeds een FAQ verschenen en gisteren heeft de btw-administratie een nieuwe aanschrijving gepubliceerd met als doel het onderscheid tussen btw-vrijgestelde en btw-belaste gemeubelde logies verder te verduidelijken.

Deze aanschrijving weerspiegelt in grote lijnen wat er reeds verschenen is en bevat dus niet veel nieuws.
(Lees hier het vorig artikel)

Om te beoordelen of de inrichting gewoonlijk aan betalende gasten onderdak verleent voor minder dan drie maanden ging de FAQ uit van het omzet criterium (financieel pro rata).

In de nieuwe aanschrijving wordt hiervoor nu ook een tweede criterium toegestaan: fysiek pro rata (de totale bedrijfsduur in overnachtingen van een verblijf van minder dan 3 maanden bedraagt meer dan de totale duur van de overnachtingen in het kader van verblijven van drie maanden of meer).

Verder geeft de aanschrijving meer info inzake het recht op aftrek van btw (normale, gemengde en gedeeltelijke belastingplichtigen) alsook met betrekking tot de herzieningen al dan niet in het voordeel van de belastingplichtige.

In principe is er ook recht op aftrek mogelijk van historische btw hetgeen wel gekoppeld is aan een aantal voorwaarden en uitvoeringsmodaliteiten.

De aanschrijving bepaalt dat wanneer een natuurlijke persoon of rechtspersoon een goed heeft gekocht in de hoedanigheid van niet-belastingplichtige en hij vervolgens de hoedanigheid van belastingplichtige verkrijgt en dit goed als bedrijfsmiddel voor zijn economische activiteit gebruikt, het hem niet is toegestaan om de belasting geheven van de aankoop van dit goed volledig of gedeeltelijk in aftrek te brengen.

Onze Bofidi-experten helpen je graag verder.

Heb je specifieke vragen over deze nieuwe aanschrijving of je hebt assistentie nodig?  Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Het Bofidi btw-team helpt je graag verder.


Vorige

«

Volgende

»