Vanaf 1 januari 2022 voert de federale regering een nieuw fiscaal stelsel in voor expats. Het huidige fiscale stelsel voor expats dat een aantrekkelijk fiscaal statuut biedt aan expats die voldoen aan bepaalde voorwaarden, bestaat al 38 jaar.
Het doel van deze nieuwe versie is om de regels aan te passen aan de juridische en fiscale behoeften van vandaag en meer rechtszekerheid te bieden, aangezien deze nieuwe regeling zal worden opgenomen in het Wetboek Inkomstenbelastingen. De federale regering wil met deze bijzondere regeling ook België in de kijker zetten als een aantrekkelijk en competitief land om zaken te doen, aangezien internationale bedrijven hierdoor de mogelijkheid krijgen om wereldwijd talent naar België te halen tegen een aanvaardbare en competitieve prijs.
Belangrijkste wijzigingen
Ten eerste zal de fiscale verblijfsstatus bepaald worden volgens de algemene regels van het Wetboek Inkomstenbelastingen. Dit betekent dat een expat die in België woont met zijn of haar gezin, in België belastbaar zal zijn op het wereldwijde inkomen, en niet alleen op de inkomsten van Belgische oorsprong. De expat zal dus het fiscale statuut krijgen van een inwoner, en niet langer van een niet-inwoner.
Ten tweede zullen de voordelen van dit bijzondere belastingstelsel beperkt worden. Dertig procent van het in aanmerking komende loon zal beschouwd worden als vrijgestelde “kosten eigen aan de werkgever”. Deze verandering zorgt ervoor dat het systeem transparanter en eenvoudiger te beheren wordt voor internationale ondernemingen. Het maximum voor deze 30%-regeling is echter 90 000 euro. Dat betekent dat het nieuwe fiscale regime minder aantrekkelijk zal zijn voor expats met een jaarsalaris hoger dan 300 000 euro. Sommige specifieke kosten kunnen daarbovenop nog steeds belastingvrij worden vergoed, zoals verhuiskosten of schoolgeld. Deze 30%-regeling vervangt de huidige reisvrijstelling en de niet-belastbare vergoedingen.
Om voor deze nieuwe regeling in aanmerking te komen, moet de expat een minimumsalaris van 75 000 euro per jaar hebben. Enkel onderzoekers hoeven niet aan dit minimumsalaris te voldoen, maar moeten dan wel aan bepaalde diplomavereisten voldoen (een masterdiploma of tien jaar ervaring).
Ten slotte zal de fiscale regeling slechts gelden voor een beperkte periode van vijf jaar, met de mogelijkheid tot verlenging met drie jaar als nog steeds aan de voorwaarden wordt voldaan. De nieuwe regeling is ook niet langer uitsluitend gekoppeld aan de werkgever: bij verandering van werkgever, kan de regeling toch van toepassing blijven.
Vanaf wanneer?
De nieuwe regels worden van kracht vanaf 1 januari 2022 voor kaderleden die hun activiteiten in België starten vanaf 2022. Voor expats die momenteel onderworpen zijn aan het huidige bijzondere belastingstelsel, komt er een overgangsperiode van twee jaar. Ze kunnen ervoor kiezen om vanaf 1 januari 2022 over te stappen op het nieuwe stelsel, of om het huidige stelsel nog twee jaar te behouden.
Bespreek de situatie met onze experts
Heb je specifieke vragen over deze verandering? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Ons team van experten helpt u graag verder.