Inhoudingsplicht sociale en fiscale schulden

Jonas Verckens   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

De inhoudingsplicht van fiscale en sociale schulden van jouw leveranciers bestaat al vele jaren. We merken dat dit bepaalde risico’s inhoudt en daarom willen we dit onderwerp nog eens onder de aandacht brengen.

Hoe werkt de inhoudingsplicht precies?

Stel, als ondernemer betaal je een factuur aan een leverancier die in de bouwsector, schoonmaaksector of de onderhoudsector actief is. Je moet dan eerst nakijken of deze leverancier wel al zijn fiscale en sociale schulden heeft betaald. Is dat niet het geval dan ben je verplicht een gedeelte van de factuur in te houden en door te storten naar de overheidsdienst Financiën of RSZ.

Deze verplichting bestaat enkel voor B2B-relaties. Als je deze diensten als particulier afneemt dan geldt de inhoudingsplicht niet. Maar veel bedrijfsleiders verhuren een gedeelte van hun privéwoning als thuiskantoor en laten de schoonmaakkosten, de reiniging van de ramen enzovoort factureren op hun vennootschap. Hoewel het hier dus in feite om een privéwoning gaat, moet de inhoudingsplicht hier wel toegepast worden omdat de relatie klant/leverancier hier tussen twee rechtspersonen bestaat.

Hoe pas je de inhoudingsplicht toe?

Via de overheidswebsite https://www.checkinhoudingsplicht.be kan je nakijken of jouw leverancier nog openstaande fiscale en sociale schulden heeft. Het volstaat om het ondernemingsnummer in te geven en de toepassing geeft automatisch aan of er schulden zijn en hoeveel openstaande schulden er zijn. Je voert deze check uit op het moment dat je een contract met jouw leverancier sluit en met elke factuur die uitgereikt wordt moet je deze check herhalen. Handige tip: druk het resultaat van jouw opzoeking af of bewaar het als een pdf-document zodat je kan aantonen dat je de check wel degelijk hebt gedaan.

Geeft de applicatie jou een rood licht dan heeft de leverancier in kwestie fiscale en/of sociale schulden. De applicatie zal in dat geval meteen een betaallink genereren waar je het gedeelte dat moet ingehouden worden kan doorstorten naar de desbetreffende overheidsdienst.

Hoeveel moet er ingehouden worden?

Indien het factuurbedrag lager is dan 7.143 € dan geldt de normale inhoudingsplicht en moet er 15% ingehouden worden als het om een fiscale schuld gaat en 35% als het om een sociale schuld gaat.

Is het factuurbedrag hoger dan 7.143 € dan moet jouw leverancier een attest bezorgen waarop vermeld staat hoeveel fiscale en sociale schulden hij heeft. Is de schuld op het attest lager dan 15% of 35% van het factuurbedrag dan beperk je de inhouding tot het bedrag op het attest. Als je de inhouding niet doet dan ben je zelf hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden en riskeert je een boete.

Conclusie

Indien je als ondernemer transacties doet met de betrokken sectoren is het raadzaam om deze check altijd uit te voeren en te documenteren. Op die manier vermijd je de hoofdelijke aansprakelijkheid en eventuele boetes. Bij leveranciers in betalingsmoeilijkheden kunnen deze schulden zich snel opstapelen waardoor het om aanzienlijke bedragen kan gaan. Wees dus op je hoede.

Vraag advies aan de experten van Bofidi

Heb je vragen over de inhoudingsplicht? Onze experten helpen jou graag verder. Contacteer ons zeker.

Vorige

«

Volgende

»