Kosten eigen aan de werkgever: belangrijke wijziging op komst

Jill Engelen   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Avatar foto

Jill Engelen

Jill is het aanspreekpunt voor loonadministratie en juridisch advies op vlak van sociale wetgeving.

MEER VAN DEZE AUTEUR
View all Posts

Tal van werkgevers betalen aan hun werknemers elke maand een forfaitaire onkostenvergoeding, de zogenaamde KEW (Kosten Eigen aan de Werkgever). Dit is een interessante manier om het netto-inkomen van medewerkers te optimaliseren.
Bovendien gelden deze vergoedingen als aftrekbare beroepskosten als ze worden vermeld op de fiscale fiche van de betrokken werknemers.

De fiscus wil een beter overzicht krijgen over deze toegekende bedragen. Daarom werd een nieuwe fiscale regelgeving afgesloten waarin een verruimde ficheverplichting wordt ingevoerd.  Anders gezegd: er zal in de toekomst meer informatie op de fiche 281.10 moeten staan  over deze vergoedingen.

Wat is de huidige situatie?

Momenteel geldt een meldingsplicht. Er moet jaarlijks op de fiche 281.10 aangegeven worden welk type terugbetalingen er gebeurd zijn in het betrokken inkomstenjaar:
1. een vergoeding op basis van werkelijke en bewezen kosten
2. een forfaitaire vergoeding, bepaald volgens ernstige normen

3. een forfaitaire vergoeding, niet bepaald volgens ernstige normen

Vandaag moeten werkgevers enkel in situatie 3 het bedrag vermelden. Voor situatie 1 en 2 hoeft dat niet.

Wat wijzigt vanaf 2022?

Vanaf het inkomstenjaar 2022 wijzigt de situatie. De werkgever is vanaf dan verplicht in alle gevallen het bedrag van de kostenvergoeding te vermelden op de fiche 281.10. De fiscus kan zo extra controle uitoefenen op eventueel misbruik. Deze nieuwe ficheverplichting geldt ook voor de vergoedingen die door een vennootschap aan haar bedrijfsleiders worden betaald.

Deze nieuwe wetgeving brengt bijna zeker extra administratie met zich mee. Het kan zijn dat je soms manuele opzoekingen moet doen in je boekhouding. Hou daarom vanaf 2022 alle terugbetalingen goed bij. Het niet naleven van deze nieuwe wetgeving kan immers leiden tot een sanctie, namelijk de niet-aftrekbaarheid als beroepskost en/of een administratieve geldboete.

Leg jouw situatie voor aan onze experten

Heb je specifieke vragen over deze nieuwe wijziging? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Het team van Bofidi experten helpt je graag verder.

Vorige

«

Volgende

»