Wijzigingen inzake het Vlaamse verkooprecht verder toegelicht

Ann Westen   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Avatar foto

Ann Westen

Ann maakt deel uit van het team Tax & Legal en is gespecialiseerd in, onder andere, vermogensplanning en successieplanning.

MEER VAN DEZE AUTEUR
View all Posts

In een vorige blogpost hadden we het over een aantal belangrijke wijzigingen van het Vlaamse verkooprecht die vanaf 2022 worden doorgevoerd. In dit bericht lichten we het verkooprecht verder toe. Op het moment van de aankondiging bestond er namelijk nog onduidelijkheid over de inwerkingtreding van deze wijzigingen.

Waar het precies over gaat, zetten we hieronder nog even op een rijtje.

  • Een tariefverlaging voor de aankoop van een enige eigen woning: van 6% naar 3%.
  • Een tariefverlaging voor doorgedreven energetische renovatie: van 5% naar 1%.
  • Het stelsel van de meeneembaarheid dooft uit na 31 december 2023.
  • Het algemeen tarief van het verkooprecht stijgt van 10% naar 12%.

Inwerkingtreding verduidelijkt

De Vlaamse Regering heeft ondertussen beslist dat de datum van de authentieke akte bepalend zal zijn voor wie zijn enige eigen woning koopt en bijgevolg van het verlaagd tarief kan genieten.

Voor wie geen gebruik kan maken van die gunstregimes geldt echter de omgekeerde regel. In dat geval zal namelijk de datum van de verkoopovereenkomst (de compromis) bepalend zijn. Wie dus voor 1 januari de compromis heeft ondertekend voor de aankoop van een tweede of volgende verblijf, maar waarvoor de akte pas volgend jaar zal worden verleden, zal toch nog kunnen genieten van het tarief van 10%.

Bijkomende wijzigingen

Tegelijkertijd heeft de Vlaamse Regering van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog enkele bijkomende wijzigingen aan te kondigen.

Indien je al een woning hebt, kan je toch nog gebruik maken van het verlaagd tarief voor de aankoop van een enige en eigen woning indien je je ertoe verbindt de ‘oude’ woning te verkopen. De termijn om die woning te verkopen wordt nu verlengd van 1 naar 2 jaar.

Bovendien worden de grensbedragen voor de bijkomende rechtenvermindering voor de aankoop van een bescheiden woning opgetrokken met 20.000 EUR.

Leg jouw situatie voor aan onze experten

Heb je specifieke vragen over deze nieuwe wijzigingen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Het team van Bofidi experten helpt je graag verder.

Hoofdauteur: Ann Westen
Co-auteur: Larissa Cobbaert

Vorige

«

Volgende

»