Overuren, alles wat je moet weten over de nieuwe maatregelen

Jill Engelen   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Avatar foto

Jill Engelen

Jill is het aanspreekpunt voor loonadministratie en juridisch advies op vlak van sociale wetgeving.

MEER VAN DEZE AUTEUR
View all Posts

In het nieuwe Interprofessioneel Akkoord (IPA) werden enkele maatregelen opgenomen die de prestatie van overuren financieel interessant maken voor werkgever en werknemer. We zetten ze graag op een rij.

Vrijwillige overuren

De gunstige regeling van de 120 vrijwillige overuren op jaarbasis wordt uitgebreid naar alle sectoren én wordt verlengd tot eind 2022. Voor deze overuren moet geen toeslag betaald worden en ook geen recuperatie worden gegeven. Ze zijn betaald aan 100% én vrijgesteld van RSZ en bedrijfsvoorheffing. Voor de werknemer betekent dit dus dat netto ook bruto is.
Om dit toe te passen moet er met de werknemer een schriftelijke overeenkomst worden afgesloten met een looptijd van maximum zes maanden die wel verlengbaar is.

Fiscaal gunstige gewone overuren

Voor de gewone overuren die recht geven op een wettelijke overurentoeslag van 50% of 100% op zon- en feestdagen, geldt een belangrijk fiscaal voordeel voor werkgever én werknemer. De werkgever moet een deel van de ingehouden bedrijfsvoorheffing niet aan de fiscus doorstorten. En de werknemer betaalt een lagere bedrijfsvoorheffing. De sociale partners willen dit voordeel toepassen voor 180 overuren op jaarbasis per werknemer. Dit zou gelden voor alle sectoren en voor een lange periode namelijk tot 30 juni 2023. Voor bedrijven in de horecasector blijft de grens van 360 fiscaal gunstige overuren op jaarbasis van kracht.

Vraag raad aan het Bofidi team

Lijkt het systeem van de vrijwillige overuren interessant om toe te passen in jouw onderneming? Contacteer dan de Bofidi experten voor meer informatie en een model van overeenkomst. We helpen je graag verder.

Vorige

«

Volgende

»