Studentenarbeid: jaarlijks contingent studentenuren op 600 uren gebracht voor 2023 en 2024

Jill Engelen   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Avatar foto

Jill Engelen

Jill is het aanspreekpunt voor loonadministratie en juridisch advies op vlak van sociale wetgeving.

MEER VAN DEZE AUTEUR
View all Posts

Elke student kon tot voor kort jaarlijks 475 uren aan een voordelig RSZ-tarief studentenarbeid verrichten. Voor 2023 en 2024 wordt dit aantal verhoogd naar 600 uren. De student betaalt zelf een solidariteitsbijdrage van 2,71 % op zijn of haar loon in plaats van 13,07 %. De werkgever betaalt bovenop het brutoloon een solidariteitsbijdrage van 5,42 %.

Om van dit verlaagd tarief te kunnen genieten, dienen volgende voorwaarden vervuld te zijn:

  • de student is tewerkgesteld met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten met de verplichte vermeldingen;
  • de werkgever heeft tijdig een Dimona-aangifte uitgevoerd;
  • de werkgever moet in het bezit zijn van een inschrijvingsbewijs om zo zeker te zijn dat de student ingeschreven is in een onderwijsinstelling.

Reserveer tijdig studentenuren

Reserveer zeker nu al zoveel mogelijk studenturen voor jouw student voor dit jaar. Dit zorgt ervoor dat de Dimona-aangiftes tijdig gebeuren en jij als werkgever van het voordeeltarief kan genieten. Laattijdige Dimona-aangiftes zullen ervoor zorgen dat het voordeeltarief geweigerd wordt. Het contingent van 600 uren kan over meerdere werkgevers verspreid worden. Hoe sneller je deze uren reserveert, hoe groter de kans dat voor al de gewerkte uren het voordeeltarief zal toegepast worden.

De aangifte zelf zal op kwartaalbasis gebeuren aangezien dimona’s voor studenten beperkt worden tot één kwartaal. Als je voor een volledig jaar studentenuren reserveert, zal je minstens vier verschillende aangiftes moeten doen. Van zodra deze 600 uren bereikt zijn, krijg je als werkgever een foutmelding.

Enkel de werkelijk gepresteerde uren worden als uren aangegeven en worden van het Dimona-contingent in mindering gebracht. Andere betaalde uren zoals feestdagen of ziektedagen worden uitgesloten. Elk begonnen uur geldt in Dimona als één uur.

Attest opvragen aan student

Het is aan te raden om steeds een attest aan de student te vragen, om zeker te zijn hoeveel uren nog beschikbaar zijn. De student kan dit online consulteren op student@work.be.
Zo kan vermeden worden dat de grens van 600 uren overschreven wordt. In geval van overschrijding zullen vanaf het 601ste uur de normale sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn.

Stel dat de student meer of minder uren gewerkt heeft, zijn er twee mogelijkheden. Je past onmiddellijk het aantal uren aan zodat het nieuwe contingent beschikbaar wordt. Deze aanpassingen hebben geen invloed op het studententarief. Je kan ook gewoon het aantal gereserveerde uren laten staan en het aantal gewerkte uren aan het sociaal secretariaat doorgeven maar hierbij loop je het gevaar dat als de student meer uren gewerkt heeft een andere werkgever intussen de beschikbare uren gereserveerd heeft en dat de bijkomende uren aan de normale bijdragen onderworpen worden.

Onze Bofidi-experten helpen je graag verder

Wens je bijkomende informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons payroll team via B-HRMS@bofidi.com.


Vorige

«

Volgende

»