Twee deadlines om uw contractvoorwaarden aan te passen komen dichterbij

Cristof Van Laer   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

Waar gaat het over?

In april werd er een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd dat de kosten en verwijlintresten die mogen worden aangerekend aan consumenten (B2C) bij het niet betalen van een factuur plafonneert. Concreet wil dit zeggen dat er geen kosten meer mogen worden aangerekend voor een eerste herinneringsbrief. En heeft een klant 14 dagen de tijd om te reageren. Verder worden de kosten en intresten begrensd. Zo mag er bijvoorbeeld voor een schuld van 150 euro maximaal 20 euro aan kosten worden aangerekend. Voor een schuld van 1000 euro is de maximale kost 90 euro.

Wat wil dit concreet zeggen?

Er worden twee deadlines opgelegd: de contract/algemene voorwaarden voor nieuwe overeenkomsten moeten voor 1 september worden aangepast en voor bestaande contracten dient dit voor 1 december te gebeuren. Indien men dit niet doet kunnen bedrijven geen intresten of kosten meer aanrekenen volgens de wet. Verder kan men controles riskeren van de economische inspectie. Een bedrijf is dus verplicht de klant duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van een niet-betaling van een factuur.

Waarom is dit belangrijk?

Eerst en vooral is deze wet ingevoerd om ervoor te zorgen dat consumenten niet in een eindeloze neerwaartse spiraal van extra kosten terecht komen. De kosten waren in het verleden soms buitensporig tegenover de werkelijke kosten die gemaakt moesten worden voor de invordering.
Echter kost het najagen van facturen ondernemingen wel degelijk een hoop geld. Een rapport van incassobedrijf Intrum van eerder dit jaar leerde ons dat ondernemingen 69 dagen per jaar bezig om de openstaande facturen betaald te krijgen. Dit kost de Belgische bedrijven 9,2 miljard euro per jaar.

Hoe begin ik hieraan?

De ondernemer kan moeilijk verwacht worden om ook jurist te zijn en deze contract/algemene voorwaarden zelf te kunnen herschrijven. Het is dan ook raadzaam om hiervoor beroep te doen op een gespecialiseerde partij. Bij BOFIDI hebben wij professionals omtrent deze materie die de ondernemers snel en efficiënt hiermee kunnen bijstaan. Interesse in deze ondersteuning? Stuur dan gerust een mailtje naar cristof.vanlaer@bofidi.com.  Hij helpt je graag verder.


Vorige

«

Volgende

»