SME-fund: krijg een deel van jouw aanvraagkosten terug voor een merkregistratie

PKF BOFIDI Legal   |  

<< Terug naar B-CONNECTED

In ons vorig artikel hebben we al kort het belang aangehaald van een merkregistratie. Een ingeschreven merk draagt bij tot het ongestoord gebruik van een merk of een logo en tot een hogere financiële waarde van een onderneming. Om te genieten van de bescherming als merk moet dit eerst geregistreerd worden bij een merkenbureau (bv. BOIP/EUIPO) waaraan kosten zijn verbonden.

Met het Mkb-fonds (of ook “SME-fund”) van de Europese Commissie kunnen kleine en middelgrote ondernemingen (KMO) vouchers aanvragen om tot 75% van de kosten voor een merkaanvraag terug te krijgen. De terugbetaling geldt ook voor een aanvraag voor de bescherming van modellen, octrooien en plantenrassen. De vouchers kunnen aangevraagd worden tot 8 december 2023 of zolang de voorraad strekt en het Europees budget beschikbaar is.

Wat houdt de subsidie in?

Het Mkb-Fonds “Ideas Powered for business” is een initiatief van de Europese Commissie, uitgevoerd door het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) en in samenwerking met de nationale bureaus voor intellectuele eigendom. Het is bedoeld om de KMO in de Europese Unie te ondersteunen bij de bescherming van hun rechten op intellectuele eigendom.

Via een Mkb/SME-voucher kan een KMO 75% van de kosten van een merkaanvraag, zowel nationaal als op Europees niveau, retour krijgen. Voor een bescherming als merk buiten de EU krijg je 50% terug van de kosten voor een merkaanvraag. De voucher kan gebruikt worden voor meerdere aanvragen met een terugbetaling tot maximaal 1000 euro.

Concreet voor een merkregistratie betekent dit:

  • voor de aanvraag van een Beneluxmerk met bescherming in één klasse (basistarief: 244 euro) dat je 183 euro terugkrijgt;
  • voor de aanvraag van een uniemerk met bescherming in één klasse (basistarief: 850 euro) dat je 637,50 euro terugkrijgt;

Belangrijk is om eerst de voucher aan te vragen vooraleer je een merkaanvraag indient voor een nationaal of uniemerk.

Hoe werkt het Mkb-fonds?

De eigenaar, werknemer van een KMO of een gemachtigde externe vertegenwoordiger (bijvoorbeeld een intellectuele eigendom professional) die namens de KMO optreedt, kan de aanvraag voor een voucher indienen. Hiervoor is het vereist om een SME fund account aan te maken en de volgende documenten te uploaden: bankafsschrift of bankcertificaat van de onderneming, een btw-certificaat van de onderneming (bv. FOD economie), een verklaring op erewoord, indien de onderneming beroep doet op een externe vertegenwoordiger. 

De subsidie wordt toegekend aan de KMO en terugbetalingen worden rechtstreeks op de bankrekening van de onderneming gestort. Elke KMO kan slechts 1 voucher aanvragen die gebruikt kan worden voor meerdere aanvragen van merkregistraties met een terugbetaling tot maximaal 1000 euro. De terugbetaling is niet afhankelijk van een geldige merkregistratie. Dit wil zeggen dat een geweigerde merkaanvraag door het merkenbureau (bv. omdat het merk een gebrek aan onderscheidend vermogen heeft of beschrijvend zou zijn voor bepaalde waren/diensten) ook terugbetaald wordt.  

De voucher moet binnen twee maanden geactiveerd worden. Twijfel niet langer en vraag nog voor 8 december 2023 een voucher aan om 75% van de kosten voor een merkaanvraag voor de bescherming van jouw naam, logo of slogan te recupereren.

Onze Bofidi-experten helpen je graag verder

Bofidi Legal staat je graag bij met de aanvraag voor een SME-voucher, een onderzoek naar de haalbaarheid en beschikbaarheid van jouw merk en de merkregistratie zelf bij het BOIP of het EUIPO.

Dit artikel werd geschreven door Jenny Cheung.


Vorige

«

Volgende

»